Na hlavný obsah

Slovensku chýbajú paliatívne oddelenia pre nevyliečiteľne choré deti. Pomôcť môže výzva z plánu obnovy

Či sa do nej nemocnice zapoja, je zatiaľ otázne.

Slovensku chýbajú paliatívne oddelenia pre nevyliečiteľne choré deti. Pomôcť môže výzva z plánu obnovy
Ilustračná snímka rodiča a dieťaťa. Foto: Unsplash

Slovensko nemá paliatívne oddelenia pre nevyliečiteľne choré deti v detských nemocniciach. Málo je aj zdravotníkov, ktorí sa im vedia venovať. Na problém upozorňujú mimovládne organizácie ako Plamienok či Svetielko nádeje. Ministerstvo zdravotníctva na zriadenie detských paliatívnych lôžok vyhlásilo výzvu z plánu obnovy. Či sa do nej nemocnice zapoja, je však zatiaľ otázne.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová:

Nevyliečiteľne chorých detí je na Slovensku podľa údajov z minulého roka približne 1 700. Majú množstvo problémov a potrebujú viacero lekárov. Niekedy aj päť až sedem odborníkov z rôznych odborov. Nedávno sme mali dieťatko, ktoré by v priebehu dvoch týždňov malo navštíviť šesť ambulancií,“ vysvetlila riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok Mária Jasenková.

Preto potrebujú starostlivosť sústredenú na jednom mieste. Slovensko má štyri detské hospice, tie sa však vedia postarať iba o necelé štyri percentá detí. Nemocničných oddelení je nula, lekárov podľa Plamienka tiež.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) síce vykazuje 16 lekárov pre deti a dospelých dokopy, no počet pediatrov nemá. Zaostávame za zvyškom Európy, v iných krajinách existujú dostatočné kapacity. Slovensko by ich však mohlo dobehnúť – vďaka výzve z plánu obnovy. Vyčlenených je 5 miliónov eur, na jedno lôžko 51-tisíc.

„Cieľom výzvy je vytvorenie paliatívnych oddelení a paliatívnych lôžok v nemocniciach prostredníctvom rekonštrukcie už existujúcich lôžok, ktoré sa uvoľnia po finalizácii siete nemocníc,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Vytvoriť by sa mohlo 96 lôžok

Sekcia plánu obnovy predpokladá vytvorenie 96 lôžok. Mimovládne organizácie si myslia, že starostlivosť by sa mala sústrediť aspoň v troch detských nemocniciach – v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Záujem potvrdil zatiaľ len Národný ústav detských chorôb.

„V Národnom ústave detských chorôb si uvedomujeme potrebu zlepšenia starostlivosti o dlhodobo vážne a nevyliečiteľne choré deti a do tejto výzvy sa zapojíme,“ priblížila hovorkyňa Dana Kamenická.

Naopak, nezapojí sa detská košická nemocnica. Nemá dostatok priestorových kapacít, ktoré by vedela zrekonštruovať. „Táto výzva sa zameriava iba na rekonštrukciu už existujúcich lôžkových fondov, nie na budovanie nových paliatívnych lôžok. Preto ju nemôžeme využiť,“ vysvetlila detská košická nemocnica.

Nemocnica v Banskej Bystrici na naše otázky zatiaľ neodpovedala. Mimovládne organizácie sa obávajú, že Slovensko premešká príležitosť a tvrdia, že sú pripravené pri žiadostiach pomôcť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál