Na hlavný obsah

Na troch miestach medvede zaútočili na ľudí, a to len v priebehu jedného dňa

Dvaja ľudia zranenia neutrpeli, jeden leží v nemocnici.

Na troch miestach medvede zaútočili na ľudí, a to len v priebehu jedného dňa
Na snímke zastrelený medveď. Foto: RTVS

Sučany, Liptovský Hrádok, Krupina – na týchto miestach v rozpätí necelých 24 hodín zaútočili medvede na ľudí. Dvaja aj vďaka legálne držaným zbraniam zranenie neutrpeli. Muža v Liptovskom Hrádku medveď pohrýzol a leží v stabilizovanom stave v Liptovskej nemocnici.

Medveďa v Sučanoch, na ktorého napadnutý muž niekoľkokrát vystrelil, našiel Zásahový tím pre medveďa hnedého Západ mŕtveho. Nachádzal sa asi 50 metrov od miesta incidentu.

„Po pitve tohto medveďa miestnymi poľovníkmi bolo zistené, že v medveďovi sa nachádzal iba jeden projektil. Dotyčný mal aj šťastie, že ho vôbec trafil,“ povedal vedúci zásahového tímu Západ Marek Veverica.

V obci Sučany nie sú stretnutia s medveďmi v posledných rokoch ničím výnimočným. „Problémy v Slnečných hrabinách a obci Sučany s medveďom hnedým sú permanentné, každoročne sa opakujú,“ vysvetlil starosta obce Sučany Martin Rybár.

Téme sa venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

Medveď chodil do záhrady na jablká

Zásahový tím Západ eliminoval aj ďalšieho problémového medveďa, ktorý chodil do obce Necpaly. V jednej časti obce budú miestni pokojnejší. „Chodil tu do záhrady na jabĺčka a máme deti, takže na dvor sme ich nemohli veľmi púšťať bez toho, aby niekto na nich dával pozor,“ povedal obyvateľ obce Necpaly Michal Šramel.

„Máme malého syna, takže sme sa báli. Ja som išiel o pol štvrtej z roboty a on tu hrabal v mravenisku, takže obavy boli,“ priblížil ďalší obyvateľ obce Martin Matejčík. Medveďa v Necpaloch sledoval zásahový tím asi mesiac.

„Bolo veľké riziko, že by mohol spôsobiť aj nejaké ublíženie na zdraví miestnym ľuďom. Preto sme sa rozhodli tohto medveďa eliminovať. Toto nám schválili a dnes sa nám podarilo elimináciu problémového jedinca vykonať,“ dodal Veverica.

Zásahový tím Západ stále pátra aj po medveďovi, ktorý minulý týždeň útočil v obci Háj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny