Na hlavný obsah

Nie všetky jazerá a vodné nádrže sú vhodné na kúpanie. Upozorňujú na to hygienici

Rizikom je často zlá kvalita vody, ale aj chýbajúci plavčík.

Nie všetky jazerá a vodné nádrže sú vhodné na kúpanie. Upozorňujú na to hygienici
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nie všetky jazerá a vodné nádrže sú vhodné na kúpanie. Upozorňujú na to hygienici. Rizikom je často zlá kvalita vody, ale aj chýbajúci plavčík.

Nitrianske kúpalisko so šiestimi bazénmi je pre ľudí z miestnych sídlisk často jedinou možnosťou, ako sa schladiť. Na bazény dohliada sedem plavčíkov. Všetci musia spĺňať novú normu určenú ministerstvom zdravotníctva. „Musíme mať ten 33-hodinový kurz prvej pomoci, nestačí ten z autoškoly,“ vysvetlil plavčík na nitrianskom kúpalisku Alan Hrabovský.

Hygienici upozorňujú, že vyhovujúce podmienky majú okrem nitrianskeho kúpaliska aj bazény v Diakovciach a Poľnom Kesove. Úrad dodáva, že v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce sa kúpanie nedovoľuje na žiadnej prírodnej vodnej ploche.

Téme sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Platí to aj pre okres Nové Zámky. Napriek tomu sa ľudia kúpu v prírodnom jazere v Šuranoch. Tabuľa ich upozorňuje, že na vlastné riziko. Plavčíka by ste tu hľadali márne.

Novozámocký regionálny úrad verejného zdravotníctva odoberá vzorky z jazera každý mesiac. Vlani voda na kúpanie vhodná nebola, teraz sú výsledky lepšie. „Minulý mesiac boli kolegyne na odberoch a všetky vzorky boli vyhovujúce,“ vedúca oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v Nových Zámkoch Martina Dikanová.

Kúpalisko chýba v Šali či Zlatých Moravciach

Kúpalisko v týchto letných dňoch chýba obyvateľom Šale, a v tomto bazéne v Zlatých Moravciach sa ľudia nevykúpali už deväť rokov.

„Plánujeme vyhlásiť výzvu na prenájom kúpaliska pre nejaký privátny sektor. V prípade, že sa takýto záujemcovia nenájdu, budeme hľadať nové spôsoby, ako vystavať nové kúpalisko,“ povedal primátor mesta Zlaté Moravce Dušan Husár.

Ak sa nikto neprihlási, radnica v Zlatých Moravciach sa o výstavbu nového kúpaliska pokúsi sama. Má to však háčik – musí na to nájsť peniaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny