Na hlavný obsah

Odborári žiadajú zrušenie mimoriadnej situácie. Na Slovensku teraz platia až dve

Jedna súvisí s pandémiou, druhá s vojnou na Ukrajine.

Odborári žiadajú zrušenie mimoriadnej situácie. Na Slovensku teraz platia až dve
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Odborári žiadajú vládu, aby zrušila mimoriadnu situáciu v krajine. Na Slovensku pritom platia dve – jedna v súvislosti s pandémiou koronavírusu, druhá v dôsledku vojny na Ukrajine. Odborový zväz KOVO dlhodobo hovorí o obmedzeniach pre zamestnancov. Podľa nich sú bezdôvodné. Ak sa nepodarí mimoriadne situácie zrušiť, žiadajú zmenu legislatívy.

Od marca 2020 platí mimoriadna situácia pre pandémiu, začiatkom minulého roka vstúpila do platnosti ďalšia pre situáciu na Ukrajine. Pracovnoprávne vzťahy sa počas trvania mimoriadnych situácií obmedzujú. Zamestnávateľ napríklad môže, ale nemusí v štvorročných intervaloch poskytovať zamestnancom rekondičné pobyty.

„Zamestnanci po celú dobu pracujú v škodlivom prostredí. Oni z dôvodu mimoriadnej situácie neprestali pracovať v sťažených podmienkach. Zamestnanci sú bezdôvodne ukrátení o svoje práva,“ vysvetlila Monika Benedeková z odborového zväzu KOVO.

Na reakciu úradu vlády zatiaľ čakáme. Politologička Aneta Világi uviedla, že trvanie mimoriadnej situácie by malo byť len „v čase ohrozenia“. Sú však krajiny ako Izrael, kde trvá roky, avšak pre kritickú bezpečnostnú situáciu.

Opodstatnenie mimoriadnej situácie

Opodstatnenie trvania covidovej mimoriadnej situácie nevidí, iné je to v prípade vojny na Ukrajine. „Je to susedný štát, ten konflikt nie je len lokálne ohraničený. Je tam predpoklad, že konflikt môže ešte stále eskalovať. Tam tá situácia zrejme opodstatnenie má,“ uviedla Világi.

Či by však stačilo zrušenie jednej mimoriadnej situácie je otázne. Odborári preto ako ďalšiu možnosť navrhujú zmenu legislatívy. „Z príslušných právnych predpisov vypustiť slovíčko mimoriadna situácia. A tieto obmedzenia, ktoré sa týkajú pracovnoprávnych nárokov, by tak trvali len v prípade núdzového stavu,“ dodala Benedeková.

Spolu s Konfederáciou odborových zväzov plánujú zintenzívniť komunikáciu v rámci tripartity, aby sa obmedzenia pracovnoprávnych vzťahov čím skôr skončili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika