Na hlavný obsah

Odeská oblasť opäť pod ruskou paľbou, strely Kalibr vypálili z ponorky

Hlásia zatiaľ jednu obeť.

Odeská oblasť opäť pod ruskou paľbou, strely Kalibr vypálili z ponorky
Zničený sklad obilia v Odeskej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruské sily v noci na štvrtok (27. 7.) opäť zaútočili na prístavnú infraštruktúru v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, poškodili nákladný terminál. V zasiahnutej administratívnej budove prístavu zomrel 44-ročný člen tamojšej stráže, uviedol server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na oblastného šéfa a armádu.

Podľa ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Kubrakova ruské údery v uplynulých deviatich dňoch poničili 26 infraštruktúrnych zariadení v ukrajinských prístavoch a päť civilných plavidiel.

Kubrakov, ktorý je tiež ministrom pre infraštruktúru, poskytol podľa agentúry Reuters bilanciu ešte pred informáciami o poslednom ruskom údere. Viac detailov neuviedol.

Posledný útok ruské sily podnikli strelami Kalibr s plochou dráhou letu, ktoré vypálili z ponorky v Čiernom mori. Odhalenie rakiet protivzdušnou obranou pritom sťažila skutočnosť, že leteli „kriticky“ nízko, citovala agentúra Unian z vyhlásenia južného veliteľstva ukrajinskej armády.

Hovorkyňa operačného veliteľstva juh Natalija Humeňuková podotkla, že Rusom pomohla nočná búrka. „Nepriateľ využil poveternostné podmienky a odpálil raketu počas búrky, vetra a v extrémne malej výške, aby sťažil jej spozorovanie,“ popísala.

Podľa ukrajinského letectva Rusi vyslali dve strely Kalibr, ktoré sa nepodarilo zlikvidovať. Protivzdušná obrana však zostrelila osem bezpilotných lietadiel vyslaných na ďalšie časti Ukrajiny.

Útoky sa stupňujú

Odkedy Rusko minulý týždeň pozastavilo svoju účasť v takzvaných obilných dohodách, útočí podľa Kyjeva na ukrajinské prístavy a priľahlú infraštruktúru pravidelne.

V pondelok (24. 7.) v Odeskej oblasti pri útoku bezpilotnými lietadlami zničili sklady s obilím a sedem ľudí utrpelo zranenia. Na zariadenie umožňujúce export potravín podľa Reuters predtým Rusko útočilo takmer každú noc, odkedy (17. 7.) prerušilo svoju účasť v obilných dohodách.

Cez víkend okrem toho poničilo pravoslávnu katedrálu v Odese, zodpovednosť za útok však popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet