Na hlavný obsah

Osem iniciátorov teroristických útokov v Bruseli z roku 2016 uznal belgický súd za vinných

Tri ďalšie osoby boli oslobodené.

Osem iniciátorov teroristických útokov v Bruseli z roku 2016 uznal belgický súd za vinných
Policajné autá stoja pred bruselským justičným palácom. Foto: ČTK / AP / Virginia Mayo

Porotný súd v Bruseli v utorok (25. 7.) uznal Salaha Abdeslama a Mohameda Abriniho za vinných z teroristických vrážd v súvislosti s útokmi, pri ktorých 22. marca 2016 v belgickom hlavnom meste zahynulo 32 ľudí. Obom im hrozí doživotný trest, informoval na svojom webe denník Le Figaro.

Salah Abdeslam svoju účasť, respektíve zapojenie do útokov poprel – na rozdiel od Mohameda Abriniho – ten sa však snažil svoju účasť na atentátoch v Bruseli bagatelizovať, poznamenal denník Le Parisien.

Prvý samovražedný bombový útok sa odohral na letisku Zaventem o 08.00 h a o hodinu neskôr na stanici metra Maalbeek. Vyžiadali 32 obetí a 340 zranených. K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Porotným súdom v Bruseli bolo v utorok za vinných z teroristických vrážd uznaných spolu šesť osôb. Tri ďalšie osoby boli oslobodené spod obžaloby za tento trestný čin. Desiaty obžalovaný nebol v súvislosti s týmto obvinením stíhaný.

Hoci súd ešte nerozhodol o trestoch, všetkým osobám uznaných za vinné hrozí doživotie. Táto fáza súdneho procesu sa začne v septembri. Išlo o najväčší súdny proces, aký sa kedy konal pred belgickým porotným súdom.

Pre množstvo ľudí otvorili ďalšie miestnosti

Pri tejto príležitosti sa súd dočasne presťahoval z Justičného paláca do bývalých priestorov aliancie NATO. Proti obžalovaným stála tisícka poškodených. Na laviciach porotcov počas celého konania procesu sedelo 36 porotcov, z toho 12 riadnych porotcov a 24 náhradníkov, čo je v Belgickom kráľovstve nevídaný počet, konštatoval Le Parisien.

Vzhľadom na množstvo ľudí, ktorí si v utorok prišli vypočuť rozhodnutie poroty, boli vedľa súdnej siene, v ktorej zasadal súd, na otvorené tri ďalšie miestnosti: dve pre verejnosť, tretia pre žalobcov.

Abdeslam a Abrini boli v roku 2022 v Paríži odsúdení na doživotie za útoky z 13. novembra 2015. Abdeslam je jediný žijúci priamy účastník útokov v Paríži a na jeho predmestiach, ktoré si vyžiadali 130 obetí na životoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet