Na hlavný obsah

OĽANO žiada prezidentku a premiéra vysvetliť skutočný dôvod odchodu Šimka, podľa Hlasu-SD si ho vynútila polícia

Politické strany reagujú na zmeny vo vedení rezortu vnútra.

OĽANO žiada prezidentku a premiéra vysvetliť skutočný dôvod odchodu Šimka, podľa Hlasu-SD si ho vynútila polícia
Minister vnútra Ivan Šimko. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Hnutie OĽANO a priatelia vyzvalo prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora, aby vysvetlili skutočné dôvody odchodu Ivana Šimka z funkcie ministra vnútra.

Žiada priblížiť vyjadrenia o jeho snahách získavať informácie o niektorých vyšetrovaných prípadoch, považuje ich za vážne. Šéf hnutia Igor Matovič víta, že Šimko vo funkcii skončil, no mohlo k tomu prísť skôr.

Reakciám na odvolanie Ivana Šimka sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Prezidentka a premiér by mali podľa Matoviča vysvetliť verejnosti, o aké informácie sa mal Šimko zaujímať. Ak došlo k snahe o získavanie informácií o niektorých vyšetrovaných prípadoch, je to podľa šéfa OĽANO a priatelia pochybenie vlády, poukázal na stredajšej tlačovej konferencii.

Matovič reagoval na Ódorove slová o Šimkovom vnímaní prístupu k polícii a získavaniu informácií, keď oznamoval, že vo funkcii končí. Návrh na odobratie poverenia odôvodnil premiér naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície.

Podľa Pellegriniho je za odchodom polícia

Ozbrojená zložka štátu si vynútila odvolanie vlastného ministra. Vyhlásil to expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini v reakcii na odvolanie ministra vnútra Ivana Šimka.

Zdá sa podľa neho, že časť štátu začala riadiť polícia. Zodpovednosť za chaos a vojnu v Policajnom zbore (PZ) podľa Hlasu-SD preberá prezidentka Zuzana Čaputová. Strana zároveň vyzvala hlavu štátu a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, aby sa vyjadrili k ich údajnému stretnutiu, na ktorom mal Lipšic presviedčať prezidentku, aby podržala policajného prezidenta Štefana Hamrana.

Prezidentka i špeciálny prokurátor odmietajú, že by sa v uplynulom období stretli. „Predstavitelia strany Hlas-SD fabulujú, k žiadnej komunikácii a ani k žiadnemu osobnému stretnutiu prezidentky so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom neprišlo,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Lipšic uviedol, že s prezidentkou sa naposledy stretol v marci v Slovenskom národnom divadle pri príležitosti návštevy holandského kráľovského páru.

„V Prezidentskom paláci som bol naposledy pred približne dvoma rokmi. Je mi ľúto, že niektorí politici opakovane zverejňujú vo vzťahu k mojej osobe dokázateľné klamstvá a neváhajú na to využiť akúkoľvek príležitosť,“ tvrdí.

Pellegrini sa čuduje, že k odvolaniu Šimka premiér Ľudovít Ódor a prezidentka pristúpili. Premiér podľa neho neuviedol žiaden silný argument na výmenu ministra. Poznamenal, že odchod ministra si vynútila ozbrojená zložka štátu vydieraním. Ak by Šimka nevymenili a odišlo by vedenie polície, dá sa podľa neho nájsť náhrada.

„Odvolať ministra vnútra dva mesiace pred predčasnými parlamentnými voľbami v situácii, keď sa polovica obyvateľov obáva manipulácie volieb, je hazard s dôverou obyvateľstva,“ upozornil Pellegrini.

Hlas-SD kritizuje Hamrana

Predstavitelia Hlasu-SD v tejto súvislosti kritizovali policajného prezidenta aj špeciálneho prokurátora. Nie je podľa nich možné, aby šéf polície diktoval, kto má byť ministrom vnútra.

Vidia v tom potvrdenie existencie úzkej skupiny v rámci orgánov činných v trestnom konaní, ktorá má zásadný vplyv na rozhodovanie v štáte a predstaviteľov v Prezidentskom paláci, pričom ju kryje aj Progresívnym Slovenskom.

Strana vyzvala prezidentku a Lipšica, aby vysvetlili svoje údajné stretnutie. Lipšic mal podľa Hlasu-SD „orodovať“ za Hamrana, aby sa ho prezidentka zastala a odvolala Šimka. „Aby ich chlapci mali naďalej rozviazané ruky a mohli si v štáte robiť, čo len chcú“.

SaS sa obáva hoaxov

SaS rešpektuje rozhodnutie premiéra odvolať Šimka. „Bohužiaľ, Ľudovít Ódor sa sporom Ivana Šimka so Štefanom Hamranom nechal vtiahnuť do predvolebnej kampane. Máme za to, že minister vnútra má mať jasnú zodpovednosť za výkon a prácu polície,“ uvádza strana v stanovisku.

Strana mieni, že Šimkovo odvolanie môže vytvoriť priestor pre opätovné hoaxy o manipulácii volieb.

Mimoparlamentná strana Demokrati zas očakáva od premiéra plán na zabezpečenie policajného vyšetrovania korupcie bez zásahov politikov. V nestabilnom predvolebnom období považuje pokoj v polícii za kľúčový.

„Očakávame od premiéra Ódora, že urýchlene spoločnosti predstaví plán na najbližšie mesiace, ako chce zabezpečiť, aby polícia pokračovala bez zásahov politikov vo vyšetrovaní veľkej korupcie, ktoré sa naštartovalo za našej vlády,“ vyhlásili Demokrati.

Ako dodali, na zdravé fungovanie rezortu vnútra je potrebné, aby medzi ministrom a policajným prezidentom bol vždy prítomný vzájomný rešpekt a pochopenie svojich rolí a kompetencií každého z nich.

Za ľudí víta koniec Šimka vo funkcii

Strana Za ľudí Šimkov koniec vo funkcii ministra víta. Predsedníčka strany Veronika Remišová tvrdí, že Šimko zastavil všetky pozitívne a dôležité zmeny, ktoré rozbehla predchádzajúca vláda a neakceptovateľným spôsobom zasahoval do práce polície. Pomáhal tým podľa nej hlavne lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi.

„Ľudia čakali od novej vlády do volieb pokoj a poriadok. Prišiel však chaos, zmätok a vojna medzi políciou a ministrom vnútra,“ uviedla Remišová. Označila za paradox, že hlavným cieľom vlády prezidentky malo byť doviesť Slovensko bezproblémovo k predčasným voľbám, no miesto toho bude vláda bez ministra vnútra.

Pripomenula, že tento rezort je z pohľadu organizácie a zákonného priebehu volieb najdôležitejší. Rovnako bezodkladne by mali prezidentka a premiér Ódor podľa Remišovej riešiť výmenu šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča.

Smer hovorí o manipulácii volieb

Podľa lídra strany Smer-SD Roberta Fica prezidentka odvolala Šimka z funkcie, pretože začal vidieť zverstvá, ktoré pácha Národná kriminálna agentúra (NAKA), a hovoriť o nich. Tento krok má podľa Smer-SD viesť k dokončeniu úlohy zničiť opozíciu a zmanipulovať voľby vyfabulovanými trestnými stíhaniami.

Fico podotkol, že premiér Ľudovít Ódor nepovedal ani jednu vetu, prečo má Šimko skončiť vo funkcii, a dôvody len naznačoval. Jediný dôvod takého kroku je preto podľa neho to, že Šimko „pchal nos tam, kde nemal“. Tvrdí, že Čaputová od začiatku súhlasí s likvidáciou opozície prostredníctvom trestného práva.

Bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a exminister vnútra Robert Kaliňák sa zhodli, že vyjadrenia Šimka, ktoré mali byť dôvodom jeho odchodu, boli v súlade so zákonom.

Obetovanie ministra, ktorý nemal v minulosti žiadne porušenia zákona, je podľa Gašpara znakom, že sa niečo chystá. Tvrdia, že chcú využiť Policajný zbor na manipuláciu predčasných volieb prostredníctvom vyfabulovaných trestných stíhaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko