Na hlavný obsah

Počas horúčav je treba voliť ľahšiu stravu a množstvo tekutín, deťom je treba vodu ponúkať

Slovensko zasiahne druhá vlna horúčav tohto roka.

Počas horúčav je treba voliť ľahšiu stravu a množstvo tekutín, deťom je treba vodu ponúkať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Počas horúčav by mali ľudia denne vypiť aspoň jeden a pol až tri litre tekutín. Deťom sa musí pitie ponúkať. Strava by mala byť ľahšia. Pobyt na slnku by sa sa mal obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Pripomenul to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je u každého človeka individuálne. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti,“ priblížili odborníci.

Piť by sa malo priebežne, teda v menších dávkach a častejšie, ideálne ešte pred pocitom smädu. Viac vody by mali vypiť ľudia, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. Malým deťom, ktoré majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu, je treba pitie často ponúkať.

„Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, môžete ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi,“ ozrejmila zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním pre deti a mládež Jana Hamade. Dodržiavanie pitného režimu je mimoriadne dôležitým faktorom aj pri senioroch.

Pohyb na slnku by mali ľudia obmedziť v čase medzi 10.00 až 16.00 h. „Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny,“ podotkol ÚVZ. Deti mladšie ako rok by sa slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec.

V exteriéri je pre všetkých vhodné chrániť sa vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. Počas horúčav tiež odborníci odporúčajú stravovať sa „ľahšie“, no zároveň zabezpečiť pre telo dostatok živín.

Letné oblečenie by malo pozostávať z ľahkých, vzdušných a prírodných materiálov voľnejšieho strihu a skôr svetlých farieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko