Na hlavný obsah

Počet detských úrazov počas prázdnin stúpa, výnimkou nie sú ani dovolenkári

Najviac úrazov vozia sanitky tradične počas víkendov.

Počet detských úrazov počas prázdnin stúpa, výnimkou nie sú ani dovolenkári
Ilustračná snímka urgentného príjmu. Foto: RTVS

Úrazy na horách zamestnávajú denne nielen horských záchranárov, ale aj personál na urgentnom príjme popradskej nemocnice. Polovica prázdnin je za nami. Počet dovolenkárov, ktorí skončili v nemocnici, narastá.

„Hneď od začiatku prázdnin sme zaregistrovali veľký počet detských úrazov, dopravných úrazov, úrazov pri športe. Čísla sú oveľa, oveľa vyššie ako mimo letnej sezóny,“ priblížil primár Urgentného príjmu Nemocnice Poprad Jozef Chlebec.

Kolobežky, trampolíny, bicykel a vysokohorská turistika – spoločné menovatele úrazov, ktoré sa spájajú s prázdninami a letnou dovolenkou. Jednou z pacientiek je aj sedemročná Anička.

Na trampolíne si zlomila nohu. Počas kontroly sa usmievala. Priznala však, že po úraze boli aj slzy a smútok z pokazených prázdnin. „Chcela som sa postaviť na tú nohu, ale tak ma bolela, že som sa na ňu nedokázala postaviť,“ povedala malá pacientka Anička Bugošová.

„Samozrejme, máme iné prázdniny, ako sme očakávali. Toto je už tretia kontrola, ale stále je lepšie to skontrolovať. Čo sa týka starostlivosti, sme tu veľmi spokojní,“ vysvetlil otec malej pacientky Michal Bugoš.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Turisti a dovolenkári na horách

Detské prázdninové úrazy je jedna veľká skupina, druhú tvoria turisti a dovolenkári na horách.
Množstvo práce na popradskom urgentnom príjme ide ruka v ruke s počasím v Tatrách.

„Je to vyslovene závislé od počasia. Samozrejme, keď je pekne, tak tých úrazov je viac. Nejde len o úrazy, ide často o kolapsy alebo cievne či srdcové príhody. Čo sa týka úrazov, sú to úrazy pri turistike, lezení, pri športoch. Presné číslo vám nepoviem, to je rôzne každý deň, ale ten počet je teraz veľmi vysoký,“ dodal primár popradského urgentného príjmu.

Najviac úrazov vozia sanitky tradične počas víkendov a v pracovných dňoch popoludní. Pribúdajú pády z bicykla vo vysokohorskom teréne. „Zjazd zo Sliezskeho domu je vážna vec, na ktorú nie je každý pripravený a nie každý vie, do čoho ide,“ dodal.

Najmä ľudia s chorobami srdca, ktorí sú nastavení na liečbu a cítia sa dobre, by si podľa lekára mali uvedomiť, že s nadmorskou výškou sa zdravotný stav môže rapídne meniť k horšiemu. Preto je lepšie sa pred turistikou poradiť s odborníkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny