Na hlavný obsah

Prigožin mal vo videu sľúbiť, že z bieloruskej armády vytvorí druhú najlepšiu na svete

Pravosť videa sa však nedala overiť.

Prigožin mal vo videu sľúbiť, že z bieloruskej armády vytvorí druhú najlepšiu na svete
Bývalý Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Na jednom z oficiálnych telegramových účtov Jevgenija Prigožina sa objavilo video. To údajne zachytáva šéfa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny pri príhovore k svojim bojovníkom v Bielorusku. Hovorí v ňom, že s ich pomocou sa bieloruská armáda stane „druhou najlepšou na svete.“ Pravosť nahrávky nebolo možné potvrdiť, uviedla agentúra Reuters.

Prigožin na videu, na ktorom sa dá počuť iba jeho hlas, označil dianie na ukrajinskom fronte za „hanbu, na ktorej sa nemusíme podieľať.“

„Čakáme na moment, keď sa budeme môcť ukázať v plnom rozsahu. Preto padlo rozhodnutie, že v Bielorusku ešte nejaký čas zostaneme,“ dodal s tým, že za ten čas z bieloruskej armády vytvorí „druhú najlepšiu na svete.“

Ide o jeden z mála mediálnych výstupov Prigožina od vzbury z konca júna. Počas nej bojovníci Vagnerovej súkromnej armády obsadili ruské mesto Rostov na Done a v kolóne vytiahli na Moskvu.

Na základe dohody, ktorú sprostredkoval bieloruský vodca Alexander Lukašenko, Prigožin vzburu ukončil a získal možnosť presídliť do Bieloruska aj so svojimi bojovníkmi.

Prigožinovej vzbure predchádzala jeho ostrá kritika adresovaná ruskému armádnemu veleniu pre podľa neho zlé vedenie vojny na Ukrajine. Slovami o tom, že z bieloruskej armády urobí „druhú najlepšiu“ narážal Prigožin na hojne citované tvrdenie, že ruská armáda je po americkej druhá najsilnejšia na svete.

Koľko vagnerovcov sa v súčasnosti nachádza v Bielorusku, sa nevie. Podľa bieloruskej nezávislej monitorovacej skupiny Belaruski Hajun sa ich v krajine nachádza najmenej dvetisíc.

Minsk minulý týždeň predtým potvrdil, že Vagnerova skupina teraz pôsobí v Bielorusku a jej „inštruktori“ tu pomáhajú bieloruskej armáde. Ukrajina, ako aj členské štáty NATO, v súvislosti s presídlením vagnerovcov zosilneli bezpečnostné opatrenia na hraniciach s Bieloruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet