Na hlavný obsah

Polícia vyšetruje dvoch štátnych úradníkov v súvislosti s miliónovým podvodom

Vyplýva to zo stanoviska Úradu Európskej prokuratúry.

Polícia vyšetruje dvoch štátnych úradníkov v súvislosti s miliónovým podvodom
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Tohtotýždňová policajná akcia s krycím názvom Karpat sa týka miliónového podvodu s čerpaním eurofondov na rekonštrukciu pivovaru. V rámci prípadu vyšetrujú aj dvoch štátnych úradníkov zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Vyplýva to zo stanoviska Úradu Európskej prokuratúry (EPPO).

Policajná akcia sa uskutočnila v stredu 19. júla na viacerých miestach západného Slovenska, zadržali pri nej šesť ľudí. Po výsluchu ich na pokyn EPPO prepustili a budú ich stíhať na slobode.

Úrad európskej prokuratúry vyšetruje spoločnosť, ktorá požiadala o eurofondy na rekonštrukciu pivovaru a zavedenie inovatívnych procesov na výrobu piva. Manažéri pivovaru na tieto účely podpísali so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku vo výške 7,8 milióna eur, z ktorého 45 percent spolufinancovala EÚ, vysvetlil EPPO.

Manažéri pivovaru vyhlásili 11. októbra 2017 verejnú súťaž na realizáciu projektu. Postup verejného obstarávania bol však podľa dôkazov, ktorými disponuje EPPO, zmanipulovaný tak, aby zákazku dostala vopred určená firma.

Medzi obvinenými sú majiteľ, konateľ a účtovník pivovaru a tiež konateľ spoločnosti, ktorá zvíťazila vo verejnom obstarávaní. V súvislosti s prípadom vyšetrujú aj dvoch úradníkov zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry a tri právnické osoby.

Všetci podozriví boli obvinení z podvodu pri verejnom obstarávaní, z úverových podvodov a prania špinavých peňazí. Organizovaná skupina podľa slovenskej polície v období rokov 2016 až 2019 vo veľkom rozsahu zneužívala finančné prostriedky z fondov EÚ vyplácaných v rámci programu v pôsobnosti rezortu školstva a štátneho rozpočtu SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko