Na hlavný obsah

Pre požiar na ostrove La Palma evakuovali vyše štyritisíc ľudí, niektorí odmietali opustiť svoje domovy

Lesný požiar sa rozšíril na plochu 4 675 hektárov.

Pre požiar na ostrove La Palma evakuovali vyše štyritisíc ľudí, niektorí odmietali opustiť svoje domovy
Lesný požiar, ktorý v sobotu vypukol na kanárskom ostrove La Palma sa rozšíril na plochu 4675 hektárov. Foto: TASR/AP

Lesný požiar, ktorý v sobotu (15. 7.) vypukol na kanárskom ostrove La Palma sa rozšíril na plochu 4 675 hektárov. Úrady z okolia evakuovali viac než 4 000 ľudí. V nedeľu (16. 7.) o tom informovala agentúra EFE.

Predseda vlády španielskeho autonómneho spoločenstva Kanárske ostrovy Fernando Clavijo uviedol, že postup požiaru sa podarilo spomaliť, pod kontrolou však ešte nie je. Dodal, že obyvatelia odmietali opustiť svoje domovy a Clavijo ich vyzval, aby rešpektovali pokyny záchranných zložiek. Zatiaľ bolo evakuovaných 4 255 ľudí z dvoch obcí.

Na miesto požiaru už dorazilo aj hasičské lietadlo z Malagy a ďalšie má priletieť v nedeľu, píše EFE. V sobotu sa na hasení zúčastnilo 400 príslušníkov záchranných zložiek a 13 kusov leteckej techniky.

Clavijo v nedeľu ráno na twitteri oznámil, že hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu ďalší požiar na ostrove Gran Canaria a na hasení ďalších dvoch sa pracuje. Ide o oheň na ostrove La Palma a ďalší na Tenerife.

Kanárske ostrovy sa nachádzajú v Atlantickom oceáne západne od pobrežia Afriky. Majú približne 2 276 000 obyvateľov. Ostrovy El Hierro, La Gomera, La Palma a Tenerife sú súčasťou španielskej provincie Santa Cruz de Tenerife. Furteventura, Gran Canaria a Lanzarote tvoria provinciu Las Palmas. Súčasťou súostrovia sú aj ďalšie menšie ostrovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet