Na hlavný obsah

Preventívne prehliadky onkologických pacientov sa majú zmeniť. Niektorých budú kontrolovať všeobecní lekári

Posledné slovo bude mať však vždy onkológ.

Preventívne prehliadky onkologických pacientov sa majú zmeniť. Niektorých budú kontrolovať všeobecní lekári
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Preventívne prehliadky onkologických pacientov sa majú zmeniť. Po novom by ich mal raz ročne skontrolovať všeobecný lekár. Novelu zákona schválil parlament.

Onkologických pacientov do piatich rokov po ukončení liečby a bez známok aktívneho ochorenia bude naďalej sledovať onkológ. Po piatich rokoch budú môcť chodiť na kontroly aj k svojmu všeobecnému lekárovi.

„V prípade, že ošetrujúci onkológ, ktorý pozná pacienta, pozná jeho chorobu, predchádzajúcu liečbu, usúdi, že je to preňho bezpečné. Teda neznamená to, že každý pacient po piatich rokoch automaticky už bude sledovaný len u všeobecného lekára,“ vysvetlil klinický onkológ Michal Mego z Národného onkologického ústavu.

Zmenám v kontrolách onkologických pacientov sa venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

Rozhodujúce slovo bude mať vždy onkológ. „Túto novelu schvaľujeme. A tým pádom aj onkológovia budú odľahčení o starostlivosť o pacientov, ktorí nemajú už aktívne onkologické ochorenie. Môžu sa venovať tým pacientom, ktorí vyžadujú aktívnu onkologickú liečbu,“ uviedla prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Zmena má prispieť k podpore preventívnych prehliadok. Aj Júlii Vaškovej pomohla včas odhaliť karcinóm prsníka. „Bolo to presne v tomto roku a momentálne som v aktívnej liečbe. Mám kamarátky, ktoré karcinómy odhalili príliš neskoro a majú oveľa náročnejšie a zložitejšie liečby, ako mám ja teraz,“ povedala.

Prechod od onkológa k všeobecnému lekárovi môže podľa odborníkov zlepšiť aj psychický stav pacienta. „Pacient môže mať pocit, že už prekročil nejakú hranicu v rámci choroby a už nemusí chodiť k tomu onkológovi,“ dodal Mego.

V prípade akéhokoľvek podozrenia na komplikácie alebo návrat ochorenia, všeobecný lekár odošle pacienta naspäť k onkológovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko