Na hlavný obsah

Na Ukrajine zomrelo až 20-tisíc bojovníkov zverbovaných žoldnierskou Vagnerovou skupinou

Ruská armáda pokračuje v náborovom procese vo väzniciach.

Na Ukrajine zomrelo až 20-tisíc bojovníkov zverbovaných žoldnierskou Vagnerovou skupinou
Na snímke z videa šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine zomrelo v priebehu niekoľkých mesiacov až 20-tisíc bojovníkov zverbovaných žoldnierskou Vagnerovou skupinou. Informovala o tom v piatok (21. 7.) agentúra DPA s odvolaním sa správu britského ministerstva obrany.

Podľa britského ministerstva táto žoldnierska skupina naverbovala pre účely vojny na Ukrajine minimálne 40-tisíc odsúdencov z ruských väzníc. Vďaka ich počtom sa žoldnierom podarilo dobyť mesto Bachmut na východe Ukrajiny. Ministerstvo však vo svojej správe vzhľadom na vysoký počet obetí, ktoré vagnerovci pri obsadzovaní Bachmutu utrpeli, označilo dobytie mesta za „jednu z najkrvavejších epizód v moderných vojenských dejinách“.

Ministerstvo obrany zároveň poznamenalo, že to bol práve tento nárast počtu žoldnierov, ktorý skupine v júni umožnil pokúsiť sa o vojenskú vzburu.

Posledným väzňom, ktorí ešte v skupine slúžia pre to, aby mohli byť prepustení na slobodu, by sa mala povinná vojenská služba skončiť v najbližších dňoch. Podľa odhadov britského ministerstva obrany však značný počet týchto omilostených odsúdencov zostane v jej službách aj naďalej. Ruská armáda medzitým pokračuje v náborovom procese vo väzniciach, dodalo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet