Na hlavný obsah

Protimonopolný úrad uložil jednu z najvyšších pokút v histórii. Týka sa Babišovho podnikania

Český koncern Agrofert sa zrejme odvolá.

Protimonopolný úrad uložil jednu z najvyšších pokút v histórii. Týka sa Babišovho podnikania
Bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Protimonopolný úrad (PMU) uložil jednu z najvyšších pokút v histórii. Podľa informácií RTVS by mal koncern Agrofert zaplatiť 21 miliónov eur. Kontrolórom sa totiž nepozdávajú akvizície dvoch pekárenských firiem z minulosti. Agrofert sa proti rozhodnutiu zrejme odvolá.

V Českej republike musel Andrej Babiš vysvetľovať kauzu rekreačného sídla Čapí hnízdo, kde čelil obvineniu z neoprávneného čerpania európskych dotácií. Na Slovensku si zas na jeho podnikanie v pekárstve posvietil PMU.

Pokute koncernu Agrofert sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Kontrolórom sa nepozdáva prevzatie Prvej bratislavskej pekárenskej a tiež žilinskej pekárne Peza. Tie sa pred pár rokmi stali súčasťou skupiny Penam, ktorá je v portfóliu Agrofertu.
Prevzatie pekární však potravinársky koncern neohlásil protimonopolnému úradu.

„Údajne, mám takú informáciu, že bol o tom aj upozornený, jednak, že koná s rizikom, ale tak sa rozhodol. Je to nie dobrá vizitka pre potravinárov,“ skonštatoval minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

„Protimonopolný úrad SR v priebehu správneho konania zhromaždil dôkazy, na základe ktorých dospel k záveru, že zo strany účastníka konania došlo k porušeniu ustanovení zákona o ochrane hospodárskej súťaže, a preto považoval za dôvodné uloženie pokuty vo výške 21 miliónov eur,“ píše PMU vo svojom stanovisku.

Agrofert postup PMU odmieta

Agrofert v reakcii pre RTVS odmieta postup slovenských kontrolórov. „Názory Protimonopolného úradu vyjadrené v rozhodnutí odporujú skutočnému stavu a sú výsledkom nesprávneho právneho posudzovania a prekročením právomoci úradu,“ uviedol hovorca Agrofertu Pavel Heřmanský.

„Začatiu správneho konania predchádzalo aj vykonanie neohlásených inšpekcií v priestoroch viacerých podnikateľov,“ pokračoval PMU.

„Nakoľko je rozhodnutie Protimonopolného úradu nesprávne a poškodzuje našu spoločnosť, podáme proti nemu opravný prostriedok,“ dodal Heřmanský. Ak sa napokon Agrofert odvolá, Protimonopolný úrad sa bude musieť opäť zaoberať pokutou. Firma sa zároveň bude môcť brániť na súde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika