Na hlavný obsah

Ruské ozbrojené sily podnikli ďalšie raketové útoky na juhoukrajinské prístavné mestá Odesa a Mykolajiv

V Mykolajive podľa šéfa oblasti utrpelo zranenia 18 osôb.

Ruské ozbrojené sily podnikli ďalšie raketové útoky na juhoukrajinské prístavné mestá Odesa a Mykolajiv
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Juh Ukrajiny už tretí deň po sebe čelil ruským vzdušným útokom. V Mykolajive podľa šéfa oblasti utrpelo zranenia 18 osôb a zomrel zatiaľ bližšie nespresnený počet ľudí. Útoky hlási opäť tiež Odesa, ktorá je znovu terčom ruských zbraní od chvíle, keď Moskva začiatkom týždňa vypovedala dohody o vývoze ukrajinského obilia. Protivzdušná obrana podľa ukrajinského letectva zostrelila 18 z 38 vzdušných cieľov.

„Garáž a trojpodlažná budova horí. Na miesto prišli hasiči, „informoval o situácii v Mykolajive šéf tamojšej oblasti Vitalij Kim. Nad ránom potom uviedol, že pri útoku bolo zranených 18 ľudí, z ktorých deväť bolo prevezených do nemocnice. Medzi zranenými je tiež päť detí, dvoch ľudí sa záchranárom podarilo vyslobodiť zo sutín. „Sú tiež mŕtvi,“ dodal bez bližšieho spresnenia oblastný šéf.

Tretiu noc útokov za sebou zažila Odesa. Hovorca tamojšej vojenskej správy Serhij Bratčuk uviedol, že dvoch zranených bolo nutné odviezť do nemocnice po útoku, ktorý poškodil budovu v centre mesta. Ďalší útok úrady zaznamenali mimo mesta.

Ukrajinské letectvo uviedlo, že Rusi na Odese a Mykolajiv vypustili 19 striel s plochou dráhou letu a rovnaký počet útočných dronov iránskej výroby Šáhed. Protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť päť striel a 13 bezpilotných lietadiel.

Odpal ruských rakiet Onix

Predtým letectvo uviedlo, že zaznamenalo odpal ruských rakiet Onix smerom na Odesu. O týchto protilodných a ťažko zostreliteľných strelách ukrajinskí predstavitelia v stredu uviedli, že ich ruské vzdušné sily začali vo zvýšenej miere využívať pri útokoch na ukrajinské ciele.

Ruské vzdušné útoky na juhu Ukrajiny prichádzajú po tom, ako Moskva v pondelok (17. 7.) definitívne potvrdila, že po bezmála roku pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách, ktoré od minulého leta umožňovali aj napriek pokračujúcim bojom na Ukrajine vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty.

Súčasťou dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN bola okrem iného aj ochrana nákladných lodí priplávajúcich a vyplávajúcich z troch ukrajinských prístavov – Odesy, Čornomorsku a Južného.

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková vo štvrtok (20. 7.) podľa agentúry Unian uviedla, že útoky sa zameriavajú najmä na prístavnú infraštruktúru a logistické objekty, teda predovšetkým skladiská. „Hneď po tom, ako Rusko začalo hovoriť o svojich podmienkach pre predĺženie obilnej dohody, začalo prechádzať na jazyk vydierania,“ uviedla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (19. 7.) obvinil Rusko, že zámerne útočí na zariadenie na vývoz ukrajinského obilia. Moskva naopak uviedla, že zasiahla výlučne vojenské ciele.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet