Na hlavný obsah

Senát odročil proces s bývalým šéfom kontrarozviedky SIS. Obhajca pre svoju absenciu dostal blokovú pokutu

Proces bude pokračovať v auguste.

Senát odročil proces s bývalým šéfom kontrarozviedky SIS. Obhajca pre svoju absenciu dostal blokovú pokutu
Ľubomír A. na minuloročnom pojednávaní. Foto: TASR/Ján Krošlák

Proces s exšéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírom Arpášom mal vo štvrtok pokračovať na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, senát ho však odročil.

Prokurátor Ondrej Repa uviedol, že obžalovaní dali súhlas na konanie v neprítomnosti, takže z ich pohľadu bolo možné hlavné pojednávanie vykonať. „Avšak pre absenciu jedného obhajcu je odročené. Uložili mu poriadkovú pokutu, pretože jeho ospravedlnenie nebolo dostatočné,“ objasnil s tým, že pojednávanie je odročené na august tohto roka.

Ľubomír Arpáš je obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania. Obvinili ho v rámci policajnej akcie Babylon.

Presvedčený o nevine

Tvrdí, že je nevinný, nič nespáchal a skutky sa nestali. Podľa neho bolo celé prípravné konanie scestné, nekorektné a plné závažných pochybení. Senátu ŠTS predložil aj nahrávky, ktoré si údajne robil pre vlastnú potrebu.

Tie majú dokazovať jeho nevinu a zároveň, že svedok, bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, pri výsluchu na súde, ako aj v prípravnom konaní klamal. Pravdu vraj nehovoril ani poškodený.

Podľa obžaloby mal Ľubomír Arpáš spolu s dvoma mužmi v roku 2017 vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Ten bol obvinený v inej daňovej trestnej činnosti.

Od podnikateľa žiadali úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Poškodená strana si v rámci konania uplatňuje náhradu škody vo výške 1 750 000 eur. Okrem Ľubomíra Arpáša sú obžalovaní aj advokát František Polák a Ľubomír T., ktorí takisto vinu popierajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko