Na hlavný obsah

Silné búrky zasiahli aj Chorvátsko a Slovinsko, vyžiadali si najmenej šesť obetí a desiatky zranených

Najhoršia situácia bola v Záhrebe.

Silné búrky zasiahli aj Chorvátsko a Slovinsko, vyžiadali si najmenej šesť obetí a desiatky zranených
Chorvátsko a Slovinsko zasiahli mimoriadne silné búrky. Foto: RTVS

V Chorvátsku a Slovinsku odpratávajú škody po silných búrkach. Záchranári hlásia najmenej šiestich mŕtvych a 40 zranených. Najhoršia situácia bola v Záhrebe.

Mimoriadne silná búrka zasiahla chorvátsku metropolu v čase, keď sa väčšina ľudí vracala z práce domov. Meteorológovia a hydrológovia vydali najvyššie výstrahy.

“Všetky linky záchranných zložiek mesta od hasičského zboru až po záchranku sú úplne vyťažené. Žiadame obyvateľov, aby volali len v prípade ohrozenia života či krajnej núdze,“ informovalo na sociálnej sieti mesto Záhreb.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

Miestami až 120 kilometrov rýchly vietor strhol naprieč celým Záhrebom stovky stromov. Dvoch ľudí zavalili a prišli o život. Mnoho z nich zatarasilo cesty. Viaceré miesta ostali bez elektriny. Silný dážď zaplavil aj centrum mesta. V uliciach ostali uviaznuté autá a električky aj s cestujúcimi.

Búrky vyčíňali aj v Slovinsku. Intenzívny dážď sprevádzal silný vietor. Pohotovostné služby hlásili stovky zásahov. Podobná situácia bola aj v Bosne a Hercegovine a v Srbsku.

Odpratávanie škôd potrvá niekoľko dní. Mnohé budovy prišli o strechu a ulice sú zasypané popadanými stromami. „Všetko sme tu mali nové. Za desať minút to bolo preč. Krúpy boli veľké ako slepačie vajcia,“ opisuje obyvateľ obce Lipnik Željko Železnjak.

„Žiadame obyvateľov Záhrebu, aby sa pre vlastnú bezpečnosť vyhli parkom. A to až dovtedy, pokiaľ neodpraceme polámané konáre a stromy,“ upozornil primátor Záhrebu Tomislav Tomaševič.

Nepriaznivé počasie zasiahlo juhovýchod Európy po sérií extrémne horúcich a suchých dní. Meteorológovia varujú pred ďalšími búrkami, aj vysokými teplotami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet