Na hlavný obsah

Ukrajina zasiahla kazetovou muníciou obec Žuravľovka v Belgorodskej oblasti, tvrdí tamojší gubernátor

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín.

Ukrajina zasiahla kazetovou muníciou obec Žuravľovka v Belgorodskej oblasti, tvrdí tamojší gubernátor
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva 22. júla (TASR) – Ukrajina v piatok (21. 7.) zasiahla kazetovou muníciou ruskú pohraničnú obec Žuravľovka v Belgorodskej oblasti. V sobotu (22. 7.) to uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, informovala agentúra AFP.

„Na obec Žuravľovka v Belgorodskej oblasti bolo (zo strany ukrajinskej armády) vypálených 21 delostreleckých granátov a tri kazetové bomby,“ napísal Gladkov na platforme Telegram s odkazom na piatkové útoky.

Biely dom vo štvrtok (20. 7.) potvrdil, že ukrajinská armáda v boji proti ruským okupačným silám už nasadila kazetovú muníciu, ktorú Kyjevu poskytol Washington. Spojené štáty odobrili odoslanie kazetovej munície na Ukrajinu pred dvoma týždňami. Kyjev sa pritom podľa USA zaviazal, že s touto muníciou bude zaobchádzať opatrne a nepoužije ju na útoky na ruskom území.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín vrátane Slovenskej republiky. Obvykle sa z týchto zbraní uvoľní obrovské množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu zabíjať na ploche niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet