Na hlavný obsah

V Mníchove objavili zvyšky synagógy, ktorú nechal zbúrať Hitler

Zničili ju pred 85 rokmi.

Počas rekonštrukčných prác na hrádzi na rieke Isar našli stavební robotníci zvyšky niekdajšej hlavnej synagógy v bavorskej metropole Mníchov. Zbúrali ju v roku 1938 na príkaz vtedajšieho nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Informovala o tom v správe agentúra DPA.

Predsedníčka židovskej náboženskej obce Mníchove a Hornom Bavorsku Charlotte Knoblochová pre stredajšie (5. 7.) vydanie denníka Münchner Merkur vyjadrila radosť, že sa zvyšky synagógy „vrátia do komunity a ukážu nám časť našej vlastnej histórie“.

Podľa stanice Bayerischer Rundfunk (BR) robotníci okrem iného objavili časti stĺpa a kamennú tabuľku s prikázaniami. Nachádzala sa vo vnútri synagógy nad schránkou so zvitkami Tóry.

Po zbúraní mníchovskej synagógy sa jej sutiny najprv ocitli na pozemku jednej spoločnosti v západnej časti mesta. Po vojne boli použité na rekonštrukciu hrádze Großhesseloher Wehr na rieke Isar.

„To, že sme dnes objavili zvyšky nádhernej budovy, ktorá kedysi formovala panorámu mesta, je šťastím a veľmi ma to dojalo,“ uviedol pre BR starosta Mníchova Dieter Reiter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet