Na hlavný obsah

Z obyčajného liehového prípravku sa stal všeliek a kultová záležitosť. Alpa má vyše 100 rokov, toto je jej príbeh

Používal ju napríklad aj Tomáš Garrigue Masaryk.

Z obyčajného liehového prípravku sa stal všeliek a kultová záležitosť. Alpa má vyše 100 rokov, toto je jej príbeh
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Králík Petr

S charakteristickou, nezameniteľnou mentolovou vôňou je jednou z najstarších, dosiaľ fungujúcich firiem i značiek v Českej republike. Legendárne prípravky zložené z bylín, mentolu a liehu sa stali neodmysliteľnou súčasťou mnohých domácností nielen v obidvoch krajinách bývalej federácie, ale aj na celom svete.

Alpu používal tiež prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, obľúbil si ju aj jeden z najlepších brankárov 20. storočia František Plánička.

Francovka pod značkou Alpa sa predstavila prvýkrát spotrebiteľom v roku 1913. Vtedy si brniansky živnostník Josef Veselý nechal zaregistrovať ochrannú známku Alpa. V utorok 18. júla uplynie od tejto udalosti 110 rokov.

História značky ale siaha už do začiatkov 19. storočia. Vtedy prišli do strednej Európy vojaci cisára Napoleona a so sebou priniesli aj niekoľko sudov nápoja s výraznou, ostro aromatickou vôňou – francúzskym koňakom.

Vonkajšie aj vnútorné použitie

Alkoholický nápoj začali ľudia nielen konzumovať, ale čoskoro objavili tiež jeho osviežujúce a blahodarné účinky pri potieraní kože. Neskôr poslúžil tento nápoj na prípravu alkoholového extraktu z rôznych bylín na základe vlastnej receptúry i fantázie. Výrobcovia ho začali nazývať francovka.

Značka Alpa francovka existuje už 110 rokov – prežila obidve svetové vojny aj znárodnenie v roku 1948. Vyhláškou ministra priemyslu zo dňa 27. júna 1948 komunisti firmu totiž znárodnili. Výrobu presunuli z Brna do Velkého Meziříčí, kde je jej sídlo dodnes. V roku 2006 vznikla akciová spoločnosť ALPA, a. s.

Všetko sa to začalo pod vedením brnianskeho podnikateľa a továrnika Josefa Veselého v roku 1913 vo firme nazvanej Alpa, továrna lučebních a kosmetických přípravků Josef Veselý. Ten si nechal 18. júla 1913 zaregistrovať na svoj produkt u Obchodnej a živnostenskej komory v Brne ochrannú známku.

Najskôr len textovo ´Alpa´ a neskôr aj s obrázkom lesnej víly nakláňajúcej sa k studničke a s textom ´Alpa´. K zmene etikety došlo v roku 1930, kedy akademický maliar a grafik Leo Heilbrunn vytvoril aj v súčasnosti používané ikonické logo – zlatú štvorcípu hviezdu v modrom poli.

Kultová záležitosť

Novinka sa chytila a už v roku 1926 dodala firma na trh dva milióny fľaštičiek. Spoločnosť vyrába aj v súčasnosti francovku podľa pôvodnej, desiatkami rokov overenej a osvedčenej receptúry. Základom receptúry francovky je alkoholický roztok éterických olejov, silíc, vonných látok bylín a prírodného mentolu.

Alpa sa stala počas svojej éry doslova kultovou záležitosťou. Popri klasickom využití ako je napríklad prostriedok na masáže a regeneráciu bola v minulosti obľúbeným nápojom vojakov Československej ľudovej armády.

V oblasti poézie zložil francovke zrejme najznámejší hold český básnik a filozof Egon Bondy. Jeho báseň Koupil jsem si Francovku zhudobnila skupina The Plastic People of the Universe. A Alpu francovku napokon preslávil tiež rytier Vilém Brtník z Brtníka, hrdina filmovej rozprávky Ať žijí duchové.

V súčasnosti putuje každý rok do celého sveta nielen viac ako päť miliónov fľaštičiek tradičnej Alpy francovky, ale aj ďalších vyše 140 produktov z oblasti masážnych prípravkov, detskej, telovej a pleťovej kozmetiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet