Na hlavný obsah

Žilinka trvá na objasnení úmrtia Jozefa Chovanca. Opäť požiadal Belgicko o podklady k prípadu

Belgicko trvá na tom, že za smrť nie je nikto zodpovedný.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka opäť požiadal belgickú prokuratúru o podklady v prípade smrti Jozefa Chovanca. Trvá na objektívnom objasnení okolností a príčin úmrtia. Právni zástupcovia rodiny žiadajú o doplňujúce vyšetrovanie. Belgická prokuratúra s tým nesúhlasí.

Belgické úrady trvajú na tom, že za smrť Jozefa Chovanca nie je zodpovedný nikto a že zranenia, ktoré sa nakoniec stali príčinou jeho úmrtia, si spôsobil sám. Právni zástupcovia pozostalej rodiny, ktorí v prípade zastupujú aj Slovenskú republiku, s týmito závermi nesúhlasia.

„Požiadali sme, aby sa vykonali ďalšie vyšetrovacie úkony. Zastávame názor, že vyšetrovanie príčiny smrti Jozefa Chovanca nie je správne. Máme expertov tak zo Slovenska, ako aj z Belgicka a tí sa zhodli na tom, že príčina úmrtia nie je taká, k akej dospeli odborníci z prokuratúry,“ uviedla Ann Van de Steenová, právna zástupkyňa rodiny

Prípadu smrti Jozefa Chovanca a jej prešetreniu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

Právni zástupcovia opakovane žiadali vyšetrovaciu sudkyňu o konfrontáciu oboch expertíz. Rovnako žiadali aj o posúdenie primeranosti policajného zásahu. Ďalšie doplňujúce vyšetrovacie úkony niekoľko krát zamietla.

„Spolu s našim klientom, ako aj so Slovenskou republikou robíme všetko čo je nevyhnutné. Otázne je, či si belgická vláda robí svoju prácu. V tomto prípade máme pochybnosti. Myslíme si, že prokuratúra zaujala veľmi bizarný postoj,“ pokračovala Van de Steenová.

Mons na žiadosti o informácie nereaguje

Generálny prokurátor Maroš Žilinka požiadal generálnu prokurátorku pri Odvolacom súde v Mons o aktuálne informácie o stave konania opakovane.

„Na list z 23. januára 2023 doposiaľ nereagovala, preto generálny prokurátor SR zaslal ďalšiu žiadosť,“ uviedla v písomnom stanovisku Zuzana Drobová, hovorkyňa GP SR a ÚŠP.

O stanovisko k slovenskej žiadosti, sme požiadali prokuratúru v Monse. Odpoveď z belgickej strany sme zatiaľ nedostali. Právnici chcú využiť všetky možnosti domôcť sa spravodlivosti, ktoré im belgický systém dáva.

Poslednou príležitosťou bude odvolanie sa na Kasačný súd. V prípade neúspechu sa, podľa našich informácii, plánujú obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko