Na hlavný obsah

Exprezident USA Trump sa postaví pred súd, Washington pre proces sprísnil bezpečnostné opatrenia

Obvinenia bývalý prezident označil za hon na čarodejnice.

Exprezident USA Trump sa postaví pred súd, Washington pre proces sprísnil bezpečnostné opatrenia
Exprezident USA Donald Trump. Foto: RTVS

V centre Washingtonu sprísnili bezpečnostné opatrenia, na federálny súd totiž predvedú bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vypočuje si obvinenia zo štyroch trestných činov, a to vrátane sprisahania, ktorého sa údajne dopustil po prehratých voľbách v roku 2020.

Donald Trump opäť prepíše históriu. Na súde vo Washingtone si sadne na lavicu pre obžalovaných a vypočuje si obvinenia, že sa snažil podkopať základy americkej demokracie – potom, ako sa pokúsil zostať pri moci aj po prehratých prezidentských voľbách. Odoberú mu odtlačky prstov a stanovia podmienky kaucie.

Súdu s Donaldom Trumpom sa v reportáži venoval redaktor RTVS Štefan Hudec:

Washingtonská polícia ešte pred jeho príchodom sprísnila bezpečnostné opatrenia. Okolo budovy federálneho súdu v noci rozmiestnila zátarasy a nákladné autá na odhŕňanie snehu, a v pohotovosti je aj polícia na neďalekom Kapitole. Pred súdom sa zhromaždil aj menší počet demonštrantov.

„Na príchod bývalého prezidenta sme pripravení. Spolu s našimi kolegami z tajnej služby sme sa niekoľko týždňov pripravovali na možnosť, že dôjde k jeho obžalobe,“ povedal šéf polície na Kapitole Thomas Manger.

Argumentovať chcú ústavou

Donald Trump svoju obžalobu označil za hon na čarodejnice a očakáva sa, že sa na washingtonskom súde vyhlási za nevinného. Experti tvrdia, že jeho súdny proces môže trvať roky – a to nielen pre komplikovanosť prípadu, ale aj Trumpov preplnený kalendár, keďže čelí aj iným obžalobám.

„Väčšina federálnych prípadov sa vyrieši aj bez súdneho procesu – tu je však obžalovaný bývalý prezident, takže proces je pravdepodobný. Svedčiť musia vysokopostavení úradníci – vrátane viceprezidenta – naozaj neuveriteľné.“

Právnici Donalda Trumpa naznačili, že hlavným argumentom obhajoby bude ochrana prvého dodatku americkej ústavy. Aj to, že exprezidentove nepravdivé tvrdenia o volebných podvodoch chráni ústavné právo na slobodu prejavu.

Na obranu Trumpa sa postavili špičky republikánskej strany a i jeho vnútrostranícki politickí rivali. Výnimkou tvorí bývalý viceprezident Mike Pence. Povedal, že ten, kto stavia vlastné záujmy nad ústavu, by nikdy nemal byť prezidentom Spojených štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet