Na hlavný obsah

Ak v čase volieb nebudete doma, môžete požiadať o hlasovací preukaz. Voliť ním môžete kdekoľvek v SR

Obce ich začínajú vydávať od stredy.

Ak v čase volieb nebudete doma, môžete požiadať o hlasovací preukaz. Voliť ním môžete kdekoľvek v SR
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Obce začínajú od stredy (16. 8.) vydávať hlasovacie preukazy pre voľby do Národnej rady SR. Vďaka tomuto preukazu môžu občania hlasovať z volebnej miestnosti v akomkoľvek meste, informuje Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

„O hlasovací preukaz môže požiadať volič, ktorý má trvalý pobyt na Slovensku a v deň konania volieb nebude môcť voliť vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný,“ upresnilo ministerstvo.

Žiadosť musí volič podať v obci trvalého pobytu. Najneskôr tak možno spraviť do piatku 29. septembra v čase úradných hodín obce. Pokiaľ žiadateľ nemôže prísť osobne, podať žiadosť môže aj ním splnomocnená osoba. Obec vydá hlasovací preukaz bezodkladne.

Požiadať sa dá aj elektronicky

Najneskôr do 8. septembra môžu ľudia požiadať o volebný preukaz aj elektronicky alebo listinne. „Obec je povinná odoslať preukaz najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti, teda najneskôr do 13. septembra, a to doporučenou zásielkou do vlastných rúk,“ informuje Ministerstvo vnútra.

Žiadosť musí obsahovať meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu (obec, ulica, číslo domu) aA korešpondenčnú adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. Ak hlasovací preukaz prevezme iná osoba, v žiadosti musí uviesť jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu.

Žiadosť osoba zašle na elektronickú adresu, ktorú obec zverejňuje na svojom webovom sídle alebo na úradnej tabuli. „Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne,“ upozorňuje ministerstvo.

V deň volieb sa volič preukáže vo volebnej miestnosti občianskym preukazom a hlasovacím preukazom. Ten mu komisia odoberie a pripojí k zoznamu voličov.

Hlasovací preukaz nezíska človek, ktorý požiadal o voľbu poštou, pokiaľ túto žiadosť pred tým nezrušil. Všetky dôležité informácie zverejňuje na svojom webe Ministerstvo vnútra SR.

Téme sa v reportáži venovala aj redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko