Na hlavný obsah

Bzince pod Javorinou by mohli prísť o všeobecnú lekárku aj stomatológa

Nedostatky majú odstrániť podľa mesta sami.

Bzince pod Javorinou by mohli prísť o všeobecnú lekárku aj stomatológa
Pohľad na exteriér a interiér zdravotného centra v Bzinciach pod Javorinou. Foto: RTVS

Obci Bzince pod Javorinou pri Novom Meste nad Váhom hrozí, že príde o lekárku pre dospelých. Nepozdáva sa jej rekonštrukcia zdravotného strediska, ktorú vykonala obec. Sťažuje sa, že na budovu len nadstavili byty a ambulancie nechali v pôvodnom stave. Vedenie obce radí nájomníkom, aby si tieto úpravy zrealizovali vo vlastnej réžii.

Všeobecná lekárka pre dospelých poukazovala na zlý stav zdravotného strediska viac ako 10 rokov. „Tu nám roky zatekalo, mali sme kýble, lavóre, a to aj v lekárni. Tu je vlhkosť, pleseň, nedá sa tu ordinovať,“ opísala lekárka Emília Dovalová.

Obec našla v rozpočte 180-tisíc eur na rekonštrukciu, dostali aj dotáciu od štátu. Okrem modernizácie na budovu nadstavili nájomné byty. „Rekonštrukcia sa ukončila, v rámci nej sa robili nové elektroinštalácie, okná, dvere, kotolňa, ambulancie sa vymaľovali,“ informoval starosta obce Bzince pod Javorinou Dušan Málik.

Spornej rekonštrukcii zdravotného strediska v Bzinciach pod Javorinou sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Lekárka však s rekonštrukciou nie je spokojná. „Čo nám urobili? Zamurovali okná na čakárni, tam nevidno – musím svietiť, tu nám urobili tri svetlá. Lenže tie linoleá, čo sú z roku 1960 by potrebovali výmenu. Aj tie dvere,“ skonštatovala lekárka Dovalová.

Starosta argumentuje, že nie na všetky práce stačili vyčlenené peniaze. Riešili základné veci. Nájomníkom odporúča, aby si interiér zariadili podľa seba.

„Podlahy si rieši každý sám. Trebárs dvere – pretvoríte si to k obrazu svojmu. Oni žijú v tom, že obec je povinná si to spraviť a ja prídem v bielych rukavičkách a sa tam nasťahujem. Takto to nefunguje,“ povedal.

Lekárka pre dospelých zvažuje odchod. Navštevuje ju 1 200 ľudí. „Podmienky tu nikto pre lekára nevytvára, aby boli vhodné, aby sme mohli pracovať,“ podotkla lekárka Dovalová.

Odišlo už niekoľko lekárov, ďalší odchod zvažujú

Stredisko pred rokmi opustil už detský lekár. Od tohto roka je bez urológa, zatvorená je aj lekáreň. Odchod vraj zvažuje aj stomatológ. „On tiež nie je spokojný, povedal, že odíde preč,“ priblížila Dovalová.

„Keď tu nebude ani to, dochádzať do Nového Mesta, nebude bohviečo. Bude to ďaleko.“ „Určite by bolo dobre keby tu je aj pediater aj obvodný lekár, aj stomatológ, je to veľká obec. Bolo by dobre keby čím skôr prišlo k dohode,“ reagovali niektorí obyvatelia obce.

Bzince pod Javorinou tvoria aj roztrúsené kopanice, ľudia z nich cestujú do strediska aj 6 kilometrov. Vedenie obce sa vyjadrilo, že urobí všetko pre to, aby zdravotná starostlivosť bola naďalej zabezpečená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny