Na hlavný obsah

Časť života strávil vo väzení za vraždu, ktorú nespáchal. Muž z Nového Zélandu dostane vysoké odškodné

Muž bol odsúdený na doživotie.

Časť života strávil vo väzení za vraždu, ktorú nespáchal. Muž z Nového Zélandu dostane vysoké odškodné
Na ilustračnej snímke väzenie. Foto: Pexels

Novozélanďan strávil takmer 18 rokov vo väzení za vraždu, ktorú nespáchal. Teraz dostane rekordné niekoľkomiliónové odškodné. Oznámila to v piatok novozélandská vláda, informuje agentúra AFP.

Alana Halla odsúdili v roku 1986 na doživotie. Uznali ho totiž za vinného zo smrteľného dobodania muža. Neexistovali pritom žiadne forenzné dôkazy, ktoré by Halla spájali s miestom činu. Útočník mal mať údajne aj inú telesnú výšku a etnickú príslušnosť ako Hall.

Súd uznal, že proces bol nespravodlivý

Halla v roku 1994 podmienečne prepustili. V roku 2012 ho však opäť poslali do väzenia za porušenie podmienok prepustenia. Nakoniec ho vlani oslobodili a definitívne prepustili.

Novozélandský najvyšší súd zároveň uznal, že pôvodný proces bol nespravodlivý, čo svedčí buď o „extrémnej nekompetentnosti“, alebo o „zámernej a nesprávnej stratégii“ na dosiahnutie usvedčenia.

Novozélandská ministerka spravodlivosti Deborah Russellová v piatok oznámila, že Hall prijal odškodné vo výške 4,9 milióna novozélandských dolárov (2,67 milióna eur).

Novozélandská vláda sa „bezvýhradne ospravedlňuje za jeho neprávoplatné odsúdenie a uväznenie“, uviedla Russellová. Podotkla, že si uvedomuje, že ospravedlnenie ani odškodnenie nikdy celkom nenapravia nespravodlivosť, ktorú tento muž utrpel.

Hallova rodina v reakcii pre médiá prejavila úľavu nad tým, že boj o očistenie jeho mena sa definitívne skončil. „Alan mal 24 rokov, keď ho zatkli. Teraz má 61 rokov,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet