Na hlavný obsah

Eurokomisia si posvieti na úľavy pre potravinárov. Hrozí, že by odvody museli doplatiť aj s úrokmi

Stalo by sa tak, aby pomoc nebola v súlade s pravidlami EÚ.

Eurokomisia si posvieti na úľavy pre potravinárov. Hrozí, že by odvody museli doplatiť aj s úrokmi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na odvodové úľavy pre potravinárov si posvieti Európska komisia (EK). Sociálna poisťovňa ju požiadala, aby preverila, či je takáto štátna pomoc v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ). Ak by nebola, potravinári by museli peniaze doplatiť. A zaplatili by aj úroky a penále.

Odpustenie odvodov z časti mzdy má zamestnávateľov v potravinárstve a živočíšnej výrobe aspoň na pol roka odbremeniť. Peniaze by mohli použiť napríklad na investície.

„Podľa EK je potrebné, aby Sociálna poisťovňa pripravila schému štátnej pomoci. Túto schému pomoci v súčasnosti pripravujeme, následne ju bude schvaľovať Protimonopolný úrad a následne pôjde na schválenie EK,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Predkladatelia návrhu zákona podcenili európsky aspekt tejto úpravy a svojim spôsobom teraz dali Čierneho Petra do rúk Sociálnej poisťovne,“ pokračoval advokát Ján Lazur z TaylorWessing.

Odvodovým úľavám pre potravinárov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Zákon platí, potravinári s pomocou rátajú

Zákon už pritom platí a potravinári so sľubovanou pomocou počítajú. „Komisia sa prípadom zaoberá. V súčasnosti nemôžeme poskytnúť žiadne informácie, ktoré by sa týkali konkrétneho prípadu. Informácie poskytneme až po ukončení vyšetrovania,“ informoval zástupca vedúceho Zastúpenia EK v SR Radim Dvořák.

„Do tej chvíle prosíme všetky dotknuté strany o trpezlivosť o všetkom podstatnom budeme zo Sociálnej poisťovne informovať ešte v priebehu augusta,“ pokračoval Kontúr.

Potravinárov prekvapilo, že na súlad opatrenia s legislatívou Únie nikto nemyslel už pri jeho schvaľovaní. „Akceptujeme, že táto pomoc musí byť schválená a všetko musí byť v súlade s právom EÚ. Očakávame však, že budú potravinárom poskytnuté dostatočné informácie načas,“ povedala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

Komisia má 20 pracovných dní na to, aby rozhodla, či odvodová úľava je alebo nie je zlučiteľná s pravidlami EÚ. Preto nie je vylúčené, že potravinári pomoc stihnú čerpať tak ako ju poslanci schválili.

„Prvá reálna úľava by sa mala čerpať v septembri za mesiac august. Stále existuje riziko, aj keď malé, že EK by túto pomoc nemusela schváliť,“ dodal Lazur. Dostať odvodovú úľavu do súladu s európskymi pravidlami by tak musel až nový parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika