Na hlavný obsah

Na hrade Hrušov, kde sa žilo vyše 400 rokov, našli taniere, z ktorých kedysi jedli hradní páni

Dostať sa k stredovekým nálezom však nie je ľahké.

Na hrade Hrušov, kde sa žilo vyše 400 rokov, našli taniere, z ktorých kedysi jedli hradní páni
Na Hrušovskom hrade v pohorí Tribeč vrcholí archeologický výskum. Foto: RTVS

Na Hrušovskom hrade v pohorí Tribeč vrcholí archeologický výskum. Našli tam napríklad taniere, z ktorých kedysi jedli hradní páni či úlomky stredovekých fajok, ktoré po sebe zanechali vojaci. Na hrade sa žilo viac ako 400 rokov.

Dostať sa k stredovekým nálezom z obdobia renesancie či gotiky nie je ľahké. Ako prvé tak pri výskume prichádzajú na rad lopaty, fúriky a sitá. Archeológom pri výskume pomáha aj asi dvadsiatka žiakov a študentov zo základných a stredných škôl, niektorí sem chodia už od desiatich rokov.

„Každá pomocná ruka je tu vítaná a práce môžu rýchlejšie pokračovať. Tým pádom sa nám aj podarí viac urobiť,“ vysvetlila archeologička a dobrovoľníčka z OZ Leustach Stanislava Blahová.

„Máme tu hlinu, ktorú tam vykopávajú. Oni nám ju prinesú a my ju cez toto sito preosievame, že či náhodou nenájdeme nejaký objav,“ priblížila dobrovoľníčka pri výskume Eliška. „Dnes sme našli celkom veľký črep a inak veľa kostí,“ doplnila ju dobrovoľníčka Tereza.

Archeologickému výskumu na Hrušovskom hrade sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Deti, ktoré sú tu napríklad prvýkrát, tak majú s tým trošku problém, že pracujú hodinu, dve, tri a nič. A potom sa to rozbehne. Za niekoľko minút nájdu nejakú peknú keramiku, stredoveké klinčeky,“ uviedol dobrovoľník z OZ Leustach Jozef Blaho.

„Momentálne sa nachádzame pri triedení archeologických nálezov. Ako tu môžeme vidieť, je tu renesančná krásna glazovaná zelená kachlica, o ktorej sme hovorili, že je naozaj veľmi pekná. Ďalší taký veľmi zvláštny a unikátny nález je táto perleťová rukoväť. Pochádzala buď z vidličky alebo z nožíka,“ povedala archeologička Blahová.

Všetky nálezy odborníci postupne vyčistia, neskôr sa niektoré stanú súčasťou malého múzea, ktoré dobrovoľníci plánujú na hrade otvoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny