Na hlavný obsah

Obstarávanie na stanice záchraniek mešká, štát stále hľadá zhotoviteľa

Hotové majú byť do dvoch rokov.

Obstarávanie na stanice záchraniek mešká, štát stále hľadá zhotoviteľa
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Z plánu obnovy majú postaviť alebo zrekonštruovať desiatky staníc záchrannej zdravotnej služby. Podmienky tých súčasných sú často nevyhovujúce a ani miesta, kde sa nachádzajú, nie sú ideálne. Verejné obstarávanie na zhotoviteľa však mešká.

V obci Beluša v Púchovskom okrese má pribudnúť stanica pre dve posádky záchranárov. Stáť bude na pozemkoch v miestnej časti Hloža.

„Sú tam plánované garáže, kuchynka, odpočívacia miestnosť a tak ďalej. Myslím si, že to je na vysokej úrovni, pretože aj pri náročných výjazdoch potrebujú mať svoje zázemie, osprchovať sa, umyť, ošetriť svoje obleky alebo sa prezliecť,“ vyhlásil starosta obce Beluša Ján Prekop.

Meškajúcemu verejnému obstarávaniu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Štát za takmer 37 miliónov eur z plánu obnovy chce postaviť a obnoviť spolu 55 staníc. O lokalitách rozhoduje Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby, ktoré posiela posádky na výjazdy. Do 11. augusta malo vyhlásiť verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Prečo tak zatiaľ neurobilo, nekomentuje.

„Podľa informácií, ktorými disponuje Národná implementačná a koordinačná autorita, je verejné obstarávanie v štádiu prípravy a spracovania finálnych pripomienok medzi Operačným strediskom zdravotnej záchrannej služby a ministerstvom zdravotníctva,“ píše v stanovisku Národná implementačná a koordinačná autorita.

Stanice majú byť hotové do dvoch rokov

Rezort zdravotníctva má v súčasnosti dohodnutých 51 pozemkov. Stanice záchraniek majú byť hotové do dvoch rokov. „Účelom novovybudovanej siete ZZS je zvýšiť plošnú dostupnosť záchrannej zdravotnej služby. Prioritou bude znížiť dojazd k život ohrozujúcim stavom,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Pri 34 pozemkoch sa momentálne finalizujú zmluvy o prenájme, poprípade zmluvy o prevode správy majetku. Cena jednoposádkovej stanice sa v súťažnej dokumentácii odhaduje na 480-tisíc eur. Podľa komory záchranárov je to príliš veľa.

„To nie je nejaká obrovská stavba, ale môžeme to prirovnať k rodinnému domu s garážou, kde je nejaké zázemie pre posádku, skladové priestory, priestor na oddych a tak. Ceny z toho, zverejnili, sa nezdajú úplne primerané účelu, ktorý sa od toho očakáva,“ tvrdí viceprezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Michal Weinciller.

„Spomínané sumy vychádzajú z predbežných rozpočtov. Skutočnú výšku nákladov pre jednotlivé stanice určia na základe výsledku verejného obstarávania na zhotoviteľa,“ uviedla v stanovisku Národná implementačná a koordinačná autorita.

Verejné obstarávanie by podľa agentúry mali vyhlásiť v najbližšom čase.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko