Na hlavný obsah

Nový variant koronavírusu infikuje v Británii stále viac ľudí, môže sa rozšíriť po celej Európe, varuje maďarský expert

Ide o variant EG.5 alebo Eris.

Nový variant koronavírusu infikuje v Británii  stále viac ľudí, môže sa rozšíriť po celej Európe, varuje maďarský expert
Seniori sa chránia respirátorom FFP2 počas nákupu v supermarkete. Foto: TASR/AP

Nový variant koronavírusu EG.5, takzvaný Eris, infikuje v Spojenom kráľovstve stále viac ľudí. Riaditeľ maďarského Ústavu lekárskej biológie na Univerzite v Segedíne Zsolt Boldogkői v stredu (9. 8.) v rozhovore pre komerčnú rozhlasovú stanicu InfoRádió v tejto súvislosti uviedol, že nový variant vírusu sa môže rozšíriť po celej Európe vrátane Maďarska.

Boldogkői pripomenul, že podľa niektorých odborníkov má tento omikronový kmeň na svedomí každý siedmy prípad ochorenia COVID-19 a výrazne stúpol aj počet hospitalizovaných.

Eris bol identifikovaný ako nový variant v Anglicku koncom júla, ale v Ázii už spôsobil 20 percent prípadov. Tento nový variant sa podľa Boldogkőiho dostal do správ iba nedávno, pretože koronavírus sa v poslednom období začal šíriť rýchlejšie a nedávno drasticky stúpol aj počet hospitalizácií, a to o 12 percent za jeden mesiac.

Podľa Boldogkőiho slov príznaky covidu spôsobeného týmto variantom nie sú vážnejšie ako predtým. Eris však sa pravdepodobne šíri rýchlejšie ako iné omikronové kmene. Vírus je však oslabený a ľudia majú ešte stále imunologickú ochranu, ktorá sa ale neustále znižuje, dodal Boldogkői. Podľa neho je Eris pravdepodobne prítomný už aj v Maďarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet