Na hlavný obsah

Mimoriadne covidové opatrenia už nehrozia, tvrdia odborníci. Neznamená to, že vírus oslabol

Populácia si podľa nich vytvorila imunitu.

Mimoriadne covidové opatrenia už nehrozia, tvrdia odborníci. Neznamená to, že vírus oslabol
Na snímke si muž nasadzuje respirátor. Foto: TASR

Podľa odborníkov z medicínskeho prostredia nám už v súvislosti s koronavírusom mimoriadne opatrenia tak, ako sme ich zažili v predchádzajúcich rokoch, nehrozia. Počet hospitalizovaných rátajú len na desiatky prípadov.

Vírus sa pritom v populácii neoslabil. Napriek tomu, že s príchodom nového školského roka môže počet prípadov začať rásť, populácia si už proti koronavírusu vytvorila dostatočnú imunitu.

Koronavírusu sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka:

Podľa zverejnených údajov je aktuálne s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 46 pacientov. Z toho len dvaja sú na jednotke intenzívnej starostlivosti a nikto nepotrebuje pomoc umelej pľúcnej ventilácie.

Infektológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Peter Sabaka však pribúdanie prípadov nevylučuje. Neočakáva však kritické situácie, aké sme ich zažili v minulosti.

„Nachádzame sa v údolí medzi dvoma vlnami. Ďalšia vlna, kedy bude narastať počet nových prípadov, určite príde, ale bude to zrejme až na jeseň alebo v zime. Bude sa zrejme, čo sa týka vĺn ochorenia COVID-19, vyskytovať sezónnosť. Podobne je tomu napríklad pri chrípke,“ skonštatoval infektológ UNB.

Vírus neoslabol

Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) vysvetlil, že za aktuálne nízkymi počtami ochorení na COVID-19 nie je oslabenie vírusu, ale naša imunita.

„My sme si už postupne kombináciou premorovania a očkovania vytvorili taký silný ochranný múr, že drvivá väčšina infekcií už prebieha veľmi mierne. Možno aj nepozorovane,“ povedal virológ SAV.

Mimoriadna situácia je už podľa neho neopodstatnená. „Vzhľadom k tomu, ako minimálne alebo vôbec nás v tejto chvíli covid obmedzuje, zrejme je na mieste toto ukončiť,“ dodal Klempa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál