Na hlavný obsah

Od 2. augusta žije ľudstvo na ekologický dlh, samotné Slovensko je na tom omnoho horšie

Deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme pripadá vždy na iný dátum.

Od 2. augusta žije ľudstvo na ekologický dlh, samotné Slovensko je na tom omnoho horšie
Planéta Zem. Foto: pixabay.com

Celosvetový deň ekologického dlhu (Earth Overshoot Day), symbolický dátum, keď ľudstvo vyčerpalo prírodné zdroje, ktoré Zem dokáže za rok doplniť, bol v roku 2023 určený na 2. augusta. Upozornila na to belgická pobočka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), informuje spravodajca TASR. Slovensko žije na dlh už od mája.

„Je alarmujúce, že ľudstvo už približne v polovici roka spotrebuje viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta obnoviť za celých 12 mesiacov. Údaje z minulého roka ukazujú, že pre náš životný štýl a nároky by sme potrebovali až 1,75 planéty. Mnohé krajiny sú v červených číslach ešte pred celosvetovým dátumom. Týka sa to, žiaľ, aj Slovenska,“ uviedla riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann. Upozornila, že iba riešenia založené na šetrnom využívaní prírodných zdrojov a obnove prírodných prostredí môžu pomôcť uchovať zdravie planéty.

Deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme každoročne pripadá na iný dátum. Výpočet termínu realizuje medzinárodná výskumná organizácia Global Footprint Network. „Pretrvávajúce prekračovanie limitov vedie k čoraz výraznejším príznakom vrátane nezvyčajných vĺn horúčav, lesných požiarov, sucha a záplav s rizikom ohrozenia produkcie potravín,“ upozornil jej riaditeľ Steven Tebbe. Pripomenul, že k dispozícii sú riešenia na zlepšenie situácie. Ide o využívanie energií, stravovanie, spôsob budovania a manažovania miest, pomoc prírode či zamyslenie sa nad rastúcou populačnou krivkou.

Slovensko začalo žiť na ekologický dlh už 3. mája, Česká republika ešte skôr, a to 12. apríla. Tento míľnik v roku 2023 najrýchlejšie dosiahli Katar (10. februára) a Luxembursko (14. februára), najšetrnejšími k planéte sú Indonézia (3. decembra), Ekvádor (6. decembra) a Jamajka (20. decembra).

Stanovenie dňa, od ktorého začne ľudstvo žiť na ekologický dlh, sa v posledných rokoch ustálilo na prelom júla a augusta. Tento deň prichádza o viac ako 1,5 mesiaca skôr ako na prelome 20 a 21. storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet