Na hlavný obsah

Padol rozsudok v kauze tragického výbuchu v Novákoch: Dvaja obžalovaní dostali prísnejšie tresty

Senát Krajského súdu Trenčín sprísnil tresty obžalovaným.

Padol rozsudok v kauze tragického výbuchu v Novákoch: Dvaja obžalovaní dostali prísnejšie tresty
Obžalovaný Ján L. (druhý vľavo) spolu s obhajcom Petrom Vačokom na Krajskom súde Trenčín 8. júna 2023. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Senát Krajského súdu Trenčín sprísnil tresty dvoch obžalovaných v kauze tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky a odsúdil ich na niekoľkoročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Ich odvolania proti rozsudku prvostupňového súdu zamietol ako nedôvodné. Rozhodol o tom vo štvrtok na verejnom zasadnutí.

Bývalého generálneho riaditeľa Jozefa B. senát odsúdil na päťročný trest odňatia slobody a bývalého výrobného riaditeľa Jána L. na štvorročný trest so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia, čím sa čiastočne stotožnil s návrhom prokuratúry. Pri treste pre Jozefa B. zohľadnil jeho zdravotný stav.

Prišiel len jeden z obžalovaných

Odvolací senát sa stotožnil s výrokom o vine prvostupňového súdu, dokazovanie však podľa neho okrem iného preukázalo, že obžalovaní minimálne od roku 2006 mali vedomosť o nepriaznivom stave delaborátov a munície v podniku. Obžalovaní mali podľa neho porušiť svoje povinnosti, čo malo za následok to, že udalosť z roku 2007 stala ešte významnejšou. Senát zároveň vydal rozhodnutie, aby boli obžalovaní dodaní do výkonu trestu.

Súd sa ďalej stotožnil s rozsudkom prvostupňového súdu v prípade ďalších dvoch obžalovaných Jána L. a Jozefa O., ktorých oslobodil spod obžaloby. Odvolanie poškodených odvolací súd zamietol, keďže ho podali ako neoprávnené osoby. Rozhodnutie je právoplatné.

Prokurátor navrhol nepodmienečné tresty všetkým obžalovaným, obhajoba žiadala obžalovaných spod obžaloby oslobodiť. Na pojednávaní sa zúčastnil len jeden z obžalovaných, bývalý technický riaditeľ Ján L.

Museli vedieť o riziku

KS v Trenčíne sa kauzou zaoberal po tom, ako sa proti rozsudku Okresného súdu (OS) Prievidza odvolala prokuratúra, dvaja obžalovaní i viacerí poškodení. Dvoch zo štyroch bývalých manažérov uznal ešte v septembri 2019 OS v Prievidzi za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom. Samosudkyňa OS v Prievidzi obžalovanému bývalému generálnemu riaditeľovi VOP Jozefovi B. a výrobnému riaditeľovi Jánovi L. uložila podmienečné tresty odňatia slobody. Bývalého technického riaditeľa Jána L. a bezpečnostného technika Jozefa O. súd oslobodil spod obžaloby.

Prokuratúra vinila bývalých manažérov za to, že museli vedieť aj o riziku, ktoré vo VOP Nováky existovalo, a to vzhľadom na množstvo výbušného materiálu a jeho nesprávne skladovanie. Napriek tomu neprijali žiadne zásadné opatrenia. Pôvodne čelili obžalobe piati, bývalý ekonomicko-obchodný riaditeľ Eduard B. v lete 2017 zomrel.

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky vo VOP Nováky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov. Ďalších 37 zamestnancov utrpelo rôzne zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku, sa vyšplhala na viac ako štyri milióny eur.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko