Na hlavný obsah

Počasie napáchalo na Slovensku veľké škody: Niektoré domácnosti boli bez elektriny aj 24 hodín po búrke

Približne 7-tisíc odberných miest ostalo bez elektriny aj v noci.

Počasie napáchalo na Slovensku veľké škody: Niektoré domácnosti boli bez elektriny aj 24 hodín po búrke
Búrka zanechala v obci Veľké Rovné popadané veľké stromy. Foto: TASR/Miroslava Mlynárová

Popadané stromy na cestách, strhnuté elektrické vedenie aj strechy. Samosprávy, obyvatelia a elektrikári odstraňujú škody po búrke so silným nárazovým vetrom. Niektoré domácnosti na severe Slovenska sú aj po 24 hodinách bez elektriny.

Po búrke zostalo približne 7-tisíc odberných miest bez elektriny aj v noci. A to najmä na Orave, Kysuciach a v okrese Púchov.

Výčinom počasia sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Tu sa to stáva veľmi často a v neposlednom rade to spôsobuje obrovské problémy chodom domácností tu na Orave. Ľudia majú nové kotly, veľa spotrebičov a nič sa s tým nerobí,“ hovorí Juraj Kurtulík, obyvateľ obce Breza. Energetici sú v plnom nasadení a odstraňujú popadané stromy z elektrických vedení.

Pilčík Adam Frátrik opisuje, v čom je problém. „Je tam ťažký prístup, technika sa tam nedostane, je ťažké lokalizovať každú poruchu jednotlivo, kým sa nájde, kde čo treba, je to dlhý proces a preto vznikajú takéto komplikácie. Je to veľmi nebezpečné samozrejme jediné šťastie je, že pri týchto stavoch je tá linka vypnutá,“ skonštatoval.

„Máme veľa oblastí, kde máme polámané stĺpy, sú to úseky, ktoré sú veľmi zdevastované a bude si to vyžadovať nielen techniku ale takisto aj nejaký materiál a hlavne čas,“ vyjadril sa hovorca Stredoslovenskej distribučnej, a. s. Miroslav Gejdoš.

V kysuckých obciach Korňa a Klokočov sprejazdňovali cesty, popadané stromy tam poškodili stĺpy, strechy domov a oplotenia.

„Najväčšou škodou pre obec je, že padli za obeť dve stáročné lipy, ktoré má naša obec v erbe a pod tôňou týchto stáročných líp sa nachádzala aj naša obecná včelnica, ktorá je tiež značne poškodená,“ zhodnotila škody Marianna Bebčáková, starostka obce Korňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny