Na hlavný obsah

Potravinári sťahujú z pultov množstvo poľskej hydiny aj český med. V mäse objavili salmonelu, v mede antibiotiká

Skontrolovali prevádzky v Lieskovci a v Revúcej.

Potravinári sťahujú z pultov množstvo poľskej hydiny aj český med. V mäse objavili salmonelu, v mede antibiotiká
Z predaja sa stiahli tony poľského kuracieho mäsa a český med. Foto: pixabay.com, ŠVPS SR

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR objavila počas dvoch potravinových kontrol v jednej z prevádzok v Lieskovci nevyhovujúci výrobok. Vo vzorke hydinového výrobku z Poľska totiž našli baktériu salmonely. Potravinová správa o tom informovala na svojej webovej stránke.

Regionálni potravinári zistili, že problémový výrobok pod názvom Kurací stehenný plátok chladený, doviezli na Slovensko v množstve 4,8 tony. Išlo o vzorku s dátumom spotreby do 31. júla.

Produkt, ktorý vyrába poľská firma CEDROB s.a., neprešiel ani druhou kontrolou. Kuracie mäso v tomto prípade prišlo na Slovensko v množstve 8 400 kilogramov. Tentokrát išlo o vzorku s dátumom spotreby do 7. augusta.

V oboch prípadoch boli poľské výrobky už po dátume spotreby. „Inšpektori nariadili prevádzkovateľovi informovať odberateľov o nevyhovujúcom výrobku,“ informovala ŠVPS SR. Dokopy sa mäso na Slovensku vyskytovalo v množstve viac ako 13 ton.

Nevyhovujúci med

Potravinárom sa pri kontrole predajne obchodného reťazca TESCO v Revúcej podarilo nájsť nevyhovujúci med pôvodom z Česka. Obsahoval totiž antibiotiká. „V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť ciprofloxacínu v množstve 35,5 µg/kg,“ uviedla ŠVPS SR.

Výrobok predával hypermarket pod názvom Med lesný. Antibiotiká našli potravinári vo várke s dátumom minimálnej trvanlivosti do 4. apríla 2025. Vyrába ho česká firma Medokomerc s.r.o.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika