Na hlavný obsah

Povodne v Slovinsku priniesli nový problém. V krajine stúpajú prípady infekčných ochorení

Presný pôvod ochorenia zatiaľ nie je jasný.

Povodne v Slovinsku priniesli nový problém. V krajine stúpajú prípady infekčných ochorení
Záplavy v Slovinsku. Foto: TASR/AP

Slovinský Národný ústav verejného zdravotníctva (NIJZ) zaznamenal po ničivých záplavách na severe krajiny prvé prípady prenosných ochorení a vydal varovanie pred ich možným šírením. Vo štvrtok (10. 8.) o tom informovala agentúra STA.

Vedúca regionálneho pracoviska NIJZ Neda Hudopisková uviedla, že doteraz nahlásili viacero prípadov zvracania a hnačiek. Závažné prípady vyžadujúce hospitalizáciu medzi nimi nie sú. Niektorí pacienti však trpeli dehydratáciou. Hudopisková sa domnieva, že počet prípadov črevných infekcií môže rásť, len nie všetci infikovaní navštívili svojho lekára.

Prípady zvracania a hnačiek zistili v obciach ležiacich pri rieke Meža. Najmä v meste Črna na Koroškem, ktoré záplavy postihli najviac. Ohniská nákazy sú zatiaľ izolované.

Zatiaľ sa nevie, čo ochorenia spôsobilo, ale medzi potenciálne riziká patrí kontaminovaná voda z vodovodu, kontaminované potraviny či zlé hygienické podmienky.

Podľa premiéra Roberta Goloba Slovinsko zažilo najhoršiu prírodnú katastrofu vo svojich novodobých dejinách. Povodne zasiahli dve tretiny územia, došlo aj k obetiam na životoch i k veľkým materiálnym škodám.

Parlament v stredu (9. 8.) jednomyseľne schválil zmeny zákona o pomoci pri prírodných katastrofách, ktoré uľahčia odstraňovanie následkov ničivých povodní.

Kampaň na získavanie finančných prostriedkov spustili aj slovinské rozhlasové stanice — len Rádio 1 v stredu v rámci svojho vysielacieho maratónu vyzbieralo takmer dva milióny eur.

Agentúra STA informovala, že 14. august v Slovinsku vyhlásia za deň solidarity, takže zamestnanci dostanú v práci voľno, aby mohli pomôcť pri odstraňovaní následkov povodní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet