Na hlavný obsah

Požiar na Havaji sa stal najhorším v USA za posledných 100 rokov. Vyžiadal si už takmer stovku obetí

V meste Lahaina stále zasahujú záchranári.

Požiar na Havaji sa stal najhorším v USA za posledných 100 rokov. Vyžiadal si už takmer stovku obetí
Členovia záchranného tímu prechádzajú po ceste v havajskom meste Lahaina. Foto: TASR/AP

Požiar na Havajskom ostrove Maui má už 93 potvrdených obetí na živote. Informovala agentúra AP s odvolaním sa na nedeľné (13. 8.) vyjadrenie miestnych úradov. Počtom mŕtvych ide o najhorší požiar v USA za posledných 100 rokov. Predchádzajúca bilancia hovorila o 89 mŕtvych.

Plamene na ostrove Maui spustošili predovšetkým historické mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova a zničili tam asi tisícku domov. Na mieste pôsobia záchranári aj psy vycvičené na hľadanie ľudských pozostatkov.

Domy, ktoré záchranári prehľadali, označujú svietivo oranžovým krížikom. Písmenami HR (human remains) potom miesta, kde objavia ľudské pozostatky. Požiar poháňaný silným vetrom, za ktorý podľa meteorológov čiastočne mohol hurikán míňajúci ostrov, mesto zachvátil v utorok.

„Bude to určite najhoršia prírodná katastrofa, ktorá kedy Havaj stretla. Teraz sa sústredíme na to, aby sme prepojili ľudí, akonáhle to bude možné, zabezpečili im ubytovanie a zdravotnú starostlivosť,“ oznámil havajský guvernér Josh Green, ktorý sa v sobotu vydal do spustošenej Lahainy. Upozornil, že počty obetí budú zrejme ešte stúpať. ČTK o tom v nedeľu (13. 8.) informoval policajný hovorca Martin Korch.

Na mieste sú v dôsledku poškodenia vysielačov problémy so signálom. Okrem toho sa očakáva, že na západnom pobreží budú počas niekoľkých týždňov pretrvávať výpadky elektriny. Prístrešie podľa skoršieho oznámenia úradov po katastrofe potrebuje asi 4 500 ľudí. V západnej časti ostrova bolo podľa guvernéra zničených najmenej 2 200 domov.

Katastrofa na Havaji pripomína požiar z roku 2018, ktorý dostal názov Camp Fire a porovnal so zemou väčšinu mesta Paradise na severe Kalifornie. Plamene vtedy zúrili aj na iných miestach Kalifornie. Oheň počas troch týždňov zničil takmer 19-tisíc domov a spálil plochu s rozmerom 620 kilometrov štvorcových.

Druhý najtragickejší požiar v novodobej americkej histórii zabil v roku 2018 v severnej Kalifornii 85 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet