Na hlavný obsah

Praktiky náboženskej výchovy v trnavskom centre pre deti znepokojili aj detského komisára

Sloboda náboženského vyznania je základným ľudským právom.

Praktiky náboženskej výchovy v trnavskom centre pre deti znepokojili aj detského komisára
Generálna prokuratúra zasiahla proti vynucovaniu náboženského vyznania a viery u detí v trnavskom centre. Foto: RTVS

Komisára pre deti Jozefa Mikloška znepokojili udalosti v Centre pre deti a rodiny v Trnave týkajúce sa praktík náboženskej výchovy. Obracia sa na všetky štatutárne orgány zariadení, v ktorých sú umiestnené deti, aby slobody a práva detí plne rešpektovali a aby nevynucovali od detí akýkoľvek postoj v otázkach náboženskej slobody. Informovala o tom Mária Gregušová z Úradu komisára pre deti.

„Komisár upozorňuje na to, že sloboda myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery je základným ľudským právom každej osoby, a teda aj dieťaťa. Do tohto práva patrí aj prejavovanie viery slobodne sám alebo aj s inými a tiež účasť na náboženských aktoch a náboženská výchova. Do pojmu slobody myslenia patrí aj právo nemať vieru,“ pripomenuli z úradu.

Dané práva a slobody sú garantované systémom medzinárodných zmlúv a Ústavou SR. „Nie je prípustné nútiť kohokoľvek, aby vieru prejavoval, alebo naopak, zakázať, aby tak nečinil,“ dodali v stanovisku.

Generálna prokuratúra SR vo štvrtok informovala o tom, že zasiahla proti vynucovaniu náboženského vyznania a viery u detí v trnavskom centre a že prokurátorka tam 1. augusta s okamžitou platnosťou zrušila „duchovný program“. Ako zdôvodnila, nemal oporu v zákone a neprípustným spôsobom zasahoval do slobody náboženského vyznania a viery.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) uviedlo, že na základe podnetov namietajúcich intenzitu a niektoré časti výchovy k viere preverilo chod Centra pre deti a rodiny v Trnave a nastavený duchovný program operatívne zrušilo ešte začiatkom júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko