Na hlavný obsah

Putin dal takmer s istotou rozkaz na zostrelenie lietadla s Prigožinom, tvrdia analytici z amerického ISW

Hovoria o pomste za ozbrojenú vzburu.

Putin dal takmer s istotou rozkaz na zostrelenie lietadla s Prigožinom, tvrdia analytici z amerického ISW
Masky s podobizňami Vladimira Putina a Jevgenija Prigožina. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin dal takmer s istotou rozkaz vojenskému veleniu, aby zostrelilo lietadlo, na ktorého palube sa nachádzal šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin a ďalší z velenia žoldnierskej skupiny. Tvrdia to analytici z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW).

Odborníci pokračujú, že nariadenie zostrelenia je s najväčšou pravdepodobnosťou Putinov pokus o upevnenie svojho postavenia a vykonanie pomsty za poníženie, ktoré ruskému prezidentovi a rezortu obrany uštedrila ozbrojená vzbura vagnerovcov z 24. júna.

Od vagnerovskej rebélie Kremeľ i ruské ministerstvo obrany podľa ISW postupne likvidovali súkromnú žoldniersku skupinu a oslabovali Prigožinovu autoritu. Atentát na vedenie Vagnerovej skupiny bol pravdepodobne posledným krokom k jej eliminácii ako nezávislej organizácie, dodal inštitút.

Podľa analytikov sa zdá, že Kremeľ si pripravuje podmienky na to, aby odmietol otvorenú zodpovednosť Putina a ruskej armády za atentát.

Ruský letecký úrad v stredu (23. 8.) večer informoval, že neďaleko Moskvy sa zrútilo súkromné lietadlo, ktoré patrilo Prigožinovi. Podľa zoznamu cestujúcich sa mal na palube nachádzať aj šéf vagnerovcov, čo neskôr úrad aj oficiálne potvrdil.

Okamžite po páde lietadla sa na sociálnych sieťach objavili špekulácie, že ho zostrelila ruská protivzdušná obrana. Jednou z verzií bol aj úmyselný výbuch alebo výbuchy na palube lietadla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet