Na hlavný obsah

Putin vraj netlačí Bielorusko do vojny s Ukrajinou, tvrdí Lukašenko

Je presvedčený, že sa Putinovi jeho ciele už podarilo naplniť.

Putin vraj netlačí Bielorusko do vojny s Ukrajinou, tvrdí Lukašenko
Zľava bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa nesnaží vtiahnuť Bielorusko do vojny na Ukrajine. Tvrdí to bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v internetovom rozhovore zverejnenom vo štvrtok (17. 8.). Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

„Zapojiť Bielorusko – čo to prinesie? Nič,“ uviedol Lukašenko, jeden z najbližších Putinových spojencov, ktorého krajina hraničí s Ukrajinou, Ruskom, ako aj s tromi členskými štátmi NATO vrátane Poľska.

„Ak vy Ukrajinci neprekročíte naše hranice, nikdy sa na tejto vojne nezúčastníme, ale Rusku budeme vždy pomáhať – sú to naši spojenci,“ povedal Lukašenko v rozhovore s proruskou ukrajinskou novinárkou Dianou Pančenkovou.

Naplnené ruské ciele

Lukašenko tiež vyjadril presvedčenie, že Putin už dosiahol svoje ciele v rámci tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Dodal, že obe strany by si mali sadnúť za rokovací stôl a diskutovať o všetkých otázkach. Vrátane budúcnosti Krymu a ďalších ukrajinských území, na ktoré si Moskva robí nároky.

„Jeho ruské ciele už sa splnili. Ukrajina sa po skončení tejto vojny už nikdy nebude proti Rusku správať tak agresívne ako pred ňou,“ povedal Lukašenko.

Putin uviedol, že Rusko muselo minulý rok vyslať na Ukrajinu desaťtisíce vojakov, aby ochránilo svoju bezpečnosť a bezpečnosť rusky hovoriacich miestnych obyvateľov, najmä na východe Ukrajiny, pred „neonacistami“ a ultranacionalistami, ktorí sú podľa neho v Kyjeve pri moci.

Ukrajina a jej západní spojenci tvrdia, že je to nezmysel, a ruskú inváziu označujú za imperiálne zabratie cudzieho územia.

Lukašenko varoval, že Bielorusko bude reagovať v prípade agresie zo strany iného štátu, a to aj použitím jadrových zbraní, ktoré Moskva nedávno umiestnila na jeho území.
„Môže byť len jedna hrozba – agresia proti našej krajine. Ak sa tá začne z Poľska, Litvy či Lotyšska, okamžite odpovieme všetkým, čo máme,“ povedal bieloruský líder.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet