Na hlavný obsah

Rodičovský príspevok sa bude opäť zvyšovať, dôvodom je inflácia. Podľa viacerých združení prichádza pomoc neskoro

Rezort práce presunul valorizáciu na skorší termín.

Rodičovský príspevok sa bude opäť zvyšovať, dôvodom je inflácia. Podľa viacerých združení prichádza pomoc neskoro
V júni rodičovský príspevok dostávalo vyše 138-tisíc ľudí Foto: RTVS

Rodičovský príspevok sa bude opäť zvyšovať. Ministerstvo práce presunulo jeho valorizáciu na skorší termín. Môže za to inflácia. Podľa združení podporujúcich rodiny s deťmi prichádza pomoc neskoro.

Spolu s prídavkami je rodičovský príspevok pre mnohé rodiny jediným zdrojom príjmu. Zákon však nerozlišuje, koľko má rodič detí. Výška príspevku je rovnaká. Skúsenosť s tým má aj pán Attila, ktorý sa po smrti ženy sám stará o štyri deti.

„Darí sa mi postarať sa tak, že v podstate rodičia pomohli. Mamina išla na predčasný a tým pádom ja som mohol ísť aspoň na pár mesiacov od januára do práce. Vznikol mi aj nárok na otcovskú,“ vysvetlil vdovec a otec štyroch detí Attila.

“Problém je aj to, že nemôžete poberať materskú a rodičovský príspevok naraz. Štát takto šetrí na rodinách, ktoré majú viac detí,“ uviedol odborník na sociálny systém Jozef Mihál.

„Ja som musel požiadať alebo manželka o zrušenie rodičovského príspevku. Keď ja som išiel na otcovskú, čo mi nepríde úplne logické, nakoľko ona, keď bola tehotná alebo aj po pôrode, ja som bol so starším na otcovskej. Tak manželka jednoducho prišla o príjem. Pritom bezdôvodne, lebo však starala sa o to dieťa,“ dodal Attila.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

Pomoc mala prísť skôr

Tradične sa rodičovský príspevok zvyšuje začiatkom roka. Jednorazový presun na august umožnila nedávna novela zákona. Rodič, ktorý predtým nepoberal materské, si tak prilepší o vyše 44 eur. Ten s materským dostane o 60 eur viac. Ľudia to v peňaženkách pocítia v septembri.

“V tomto prípade nehovoríme o dvojitej valorizácii, ale iba o predsunutí, čiže od 1. januára valorizácia pravdepodobne nebude,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu práce Juraj Káčer. “Všetky tieto opatrenia, ktoré v podstate platia tento rok, je skvelé, že prišli. Ale mnohé si myslíme, že mohli prísť omnoho skôr,“ povedal výkonný riaditeľ OZ Rodičia.sk Matej Stuška.

„Zvyšovanie cien prebehlo už v podstate v minulom roku. Teraz je mierny pokles, takže bola to taká, by som povedala neskorá reakcia na tie zvýšené náklady, ktoré určite mali naše rodiny a naši klienti,“ vysvetlila manažérka humanitárnej pomoci n. o. Jeden rodič Ivica Škarbová.

V júni rodičovský príspevok dostávalo vyše 138-tisíc ľudí, z toho najviac v okrese Prešov. Naopak najmenej poberateľov bolo z okresu Medzilaborce. Najbližšie zvyšovanie je naplánované 1. januára 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika