Na hlavný obsah

Štátnych zamestnancov čaká historické zvyšovanie platov. Podľa odborárov to však nestačí

Hovoria, že inflácia im ukrojila viac.

Štátnych zamestnancov čaká historické zvyšovanie platov. Podľa odborárov to však nestačí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Platy ľudí pracujúcich pre štát od 1. septembra porastú. Naviac pedagogickým a odborným zamestnancom. Podľa odborárov, ani to nebude horšie zarábajúcim ľuďom stačiť. Inflácia im ukrojila viac. Na zvyšovaní sa dohodli ešte vlani odborári s vládou.

Od septembra sa pedagogickým a odborným zamestnancom, učiteľom vysokých škôl a vedcom zvýši mzda o 12 percent. Nepedagogickým pracovníkom v školstve a ostatným zamestnancom pracujúcim pre štát sa plat zvýši o 10 percent.

„Vyššie platy zamestnancov pracujúcich pre štát budú prispievať nie len k odbornosti týchto zamestnancov ale aj k zvyšovaniu záujmu ľudí pracovať na týchto pozíciách,“ uviedla hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Nemethová.

Zvyšovaniu platov štátnych zamestnancov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

Nástupný plat nepedagogických zamestnancov najnižšej platovej triedy bude od 1.9. – 674,5 eura. Začínajúci pedagogickí zamestnanci dostanú nástupný plat 938 eur. Odborným zamestnancom s vysokoškolským vzdelaním nástupná mzda stúpne na 1 240 eur.

„To navýšenie sa zdá, že je vysoké. Niekto povie, že vám to stačí. No nie. Pretože tie platy v školstve boli dlhodobo poddimenzované,“ upozorňuje predseda OZ pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Nepedagogickým zamestnancom nárast 10 percent z hrubej mzdy nestačí. „Pre súčasných, ako aj pre nových záujemcov, nie je táto práca dostatočne ohodnotená a nie je o ňu záujem. Máme ohrozenú prevádzku školskej kuchyne. Boli by sme vďační, aby boli zamestnanci adekvátne ohodnotení za svoju odvedenú prácu,“ hovorí vedúca jedálne gymnázia Bilíkova Viera Požgayová.

Zvýšenie dohodli, keď bola inflácia menšia

Odborári toto navýšenie platov dohodli s vládou ešte minulý rok, keď bola inflácia oveľa nižšia. Podľa ekonóma je aktuálne navýšenie nedostatočné, pretože terajšia inflácia je viac ako 15 percent.

„Zvyšovanie platov je na 2x a zhruba zodpovedá inflácii, čiže určité meškanie za infláciou tam je a zdá sa, že v roku 2024 to bude dobehnuté. V súkromnej sfére tie platy za infláciou meškajú výraznejšie,“ upozorňuje ekonóm SAV Viliam Pálenik.

Platné kolektívne zmluvy sú podpísané do 31. augusta 2024. O nových budú môcť rokovať minimálne 60 dní pred uplynutím aktuálnych, už s novou vládou.

„Určite oslovíme vládu Slovenskej republiky prostredníctvom konfederácie odborových zväzov aby sa veľmi vážne zaoerala navýšením platov aj pre obdobie roku 2024,“ avizuje Ondek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko