Na hlavný obsah

Taiwan hlási narušenie svojej zóny vzdušnej obrany čínskym lietadlom

Tie sa zúčastňujú na vojenských manévroch v okolí ostrova.

Taiwan hlási narušenie svojej zóny vzdušnej obrany čínskym lietadlom
Na ilustračnej snímke stíhačka. Foto: Unsplash

Taiwan v sobotu (19. 8.) zaznamenal desiatky prípadov narušenia svojej zóny vzdušnej obrany čínskymi lietadlami. Tie sa zúčastňujú na čínskych manévroch v okolí ostrova.

Podľa agentúry AFP to oznámilo taiwanské ministerstvo obrany. Dodalo, že okrem lietadiel sa na cvičení zúčastňuje aj osem lodí.

Taiwan zaznamenal do 03.00 h 42 vpádov čínskych lietadiel do svojej zóny protivzdušnej obrany. Z toho 26 lietadiel prekročilo strednú líniu rozdeľujúcu Taiwanský prieliv, ktorú Tchaj-pej považuje za neoficiálnu hranicu medzi oboma krajinami.

Čínska armáda v sobotu začala vojenské manévre v okolí Taiwanu v reakcii na návštevu taiwanského viceprezidenta Williama Laia v Spojených štátoch. Taiwanská vláda uviedla, že taiwanský ľud je odhodlaný brániť sa a nepodľahne násilným hrozbám. Dodala, že Čína by mala prestať používať silu a zastrašovanie a namiesto toho začať dialóg.

Návšteva taiwanského prezidenta v USA

Lai, ktorý je hlavným kandidátom v januárových prezidentských voľbách v ostrovnej krajine, síce nebol v USA na oficiálnej návšteve a nestretol sa s vysokopostavenými americkými politikmi, ale Čína napriek tomu pohrozila „tvrdou reakciou“ na jeho cestu. Tá sa, podobne ako v podobných prípadoch v minulosti, ukázala ako vojenské manévre, ktoré Peking označil za „vážne varovanie taiwanským separatistickým silám“.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a pohrozila mu vojenským zásahom, ak vyhlási nezávislosť. Napriek tomu je ostrov od roku 1949 de facto nezávislý, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne naďalej vládne jedna strana

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet