Na hlavný obsah

Tímy kontrolórov preverili desiatky herní na západe Slovenska. Hľadali osoby, ktoré majú zákaz tam byť

Skontrolovali viac ako 50 prevádzok.

Tímy kontrolórov preverili desiatky herní na západe Slovenska. Hľadali osoby, ktoré majú zákaz tam byť
Na ilustračnej snímke sú herné automaty. Foto: RTVS

Viacero herní na západe Slovenska navštívili na neohlásenej razii kontrolóri Úradu pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH). Zisťovali, či v nich nie sú ľudia, ktorí to majú zakázané. Preverili viac ako 50 prevádzok.

V registri vylúčených osôb je dnes 117-tísíc ľudí. Tí majú vstup do herní zakázaný. Ide najmä o poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Pracovníci ÚRHH v herniach kontrolovali občianske preukazy. Následne ich preverili v databáze registra.

„Kontrola prebiehala v poriadku všetci hráči, ktorí sa nachádzali v herniach alebo fyzické osoby, boli vylustrované. Stály dohľad herní si plnil svoju povinnosť,“ uviedol jeden z kontrolórov.

Kontrolám v herniach sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Barbora Škulová:

V niektorých prevádzkach však našli aj ľudí, ktorí by tam byť nemali. Traja hrali na automatoch napriek tomu, že ich v registri evidovali ako vylúčené osoby. Ďalších dvoch hráčov pred vstupom nepreverili vôbec.

„Väčšinou ide o individuálne zlyhanie personálu, ktoré je hneď po takejto kontrole vybavené a odstránené. Čiže nejaké systémové porušovanie sa v našich legálnych prevádzkach nedeje,“ priblížila hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová.

Problém môže mať aj zamestnanec

Každý zákazník sa totiž musí pred pred vstupom do herne preukázať občianskym preukazom. Po zadaní osobných údajov špeciálny systém ukáže, či má vstup povolený. Ak tak zamestnanec neurobí, môže mať problém.

„Ak sa preukáže na základe zistených skutočností, že došlo k porušeniu zákona, uloží sa zo strany úradu pokuta. V prípade právnických osôb sa výška tejto pokuty pohybuje v rozmedzí od 500 eur až do výšky 500-tisíc eur v závislosti od druhu porušenia zákona,“ zdôraznil generálny riaditeľ ÚRHH Dávid Lenčéš.

Okrem samotných hráčov, kontrolóri preverujú napríklad aj prístroje v herniach. Na každom z nich totiž musí byť aj telefónny kontakt na inštitúciu, ktorá môže patologickým hráčom pomôcť zbaviť sa závislosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny