Na hlavný obsah

Tímy špecialistov na havajskom ostrove Maui hľadajú už 101 obetí požiaru

Celkový počet obetí môže dosiahnuť až dve stovky.

Tímy špecialistov na havajskom ostrove Maui hľadajú už 101 obetí požiaru
Pohľad na zničené domy po lesnom požiari v meste Lahaina, na Havaji. Foto: TASR/AP

Počet obetí požiarov na havajskom ostrove Maui stúpol na 101, oznámil to v stredu (16. 8.) podľa agentúry AP guvernér Josh Green. Tímy špecialistov s pomocou vycvičených psov v utorok (15. 8.) popoludní prehľadali 32 percent spálenej oblasti a pátrali po ďalších pozostatkoch. Green varoval, že celkový počet obetí môže dosiahnuť až dve stovky.

Americké ministerstvo zdravotníctva vyslalo na miesto činu tím koronerov, patológov a technikov s vybavením, ktoré má pomôcť identifikovať obete požiaru a spracovať nájdené pozostatky. „Bude to veľmi, veľmi náročná misia. Vzhľadom na počet obetí si bude vyžadovať veľkú trpezlivosť,“ povedal hovorca ministerstva Jonathan Greene.

Identifikované telá sú týždeň po najsilnejšom zásahu požiaru v historickom meste Lahaina na západe ostrova len tri. Šéf polície na ostrove Maui John Pelletier opäť vyzval rodiny nezvestných príbuzných, aby úradom poskytli vzorky DNA nezvestných. Experti doteraz získali 41 takýchto vzoriek a z pozostatkov odobrali ďalších 13.

Prácu sťaží počasie

Prácu pravdepodobne sťaží počasie počas víkendu, keď meteorológovia hlásili dážď a silný vietor, čo viedlo úrady k tomu, aby zvážili, či preventívne nakrátko neprerušiť dodávku elektrickej energie, aby ochránili oslabenú elektrickú sieť.

Niektorí obyvatelia sa ešte v utorok potýkali s výpadkami elektriny, ako aj s nespoľahlivým telefónnym signálom. Viacerí pravidelne chodia telefonovať na pláže, kde je signál lepší. Úrady tiež hlásili informácie týkajúce sa vody a zásobovania z megafónov na malých jednomotorových lietadlách.

Len škody na poistenom majetku na ostrove sa odhadujú na 3,2 miliardy dolárov. Plamene zničili alebo poškodili 2 200 budov a dym poškodil ďalších 3 000 budov, uvádza agentúra AP. Guvernér Green uviedol, že tisíce ľudí budú potrebovať ubytovanie najmenej 36 týždňov. Záchranári varujú pred predčasným návratom do spálených oblastí, pretože zdravotné riziká predstavujú napríklad toxické látky, ktoré zostali po horení v pitnej vode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet