Na hlavný obsah

Trump tvrdí, že jeho súperi si urobili zo súdnictva zbraň. Čoskoro budeme mať karty v rukách my, napísal

Trump je pravdepodobným nominantom republikánov.

Trump tvrdí, že jeho súperi si urobili zo súdnictva zbraň. Čoskoro budeme mať karty v rukách my, napísal
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump vo štvrtok (3.8.) uviedol, že jeho súperi urobili z „justície zbraň“, a označil to za bezprecedentný prípad. Toto tvrdenie napísal na sociálnej sieti len niekoľko hodín pred tým, ako má prísť do súdnej siene vo Washingtone a vypočuť si obvinenia zo sprisahania zameraného na zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Trump je pravdepodobným nominantom Republikánskej strany na prezidenta vo voľbách v roku 2024. Prezidenta z Demokratickej strany Joea Bidena obvinil, že nariadil ministerstvu spravodlivosti, aby ho obvinili z „čo možno najväčšieho množstva zločinov, aké sa dajú vymyslieť“, lebo potom by musel míňať čas a peniaze na vlastnú obhajobu namiesto predvolebnej kampane.

„Demokrati nechcú (vo voľbách) súperiť so mnou, inak by takto bezprecedentne nerobili z justičného systému zbraň. Ale čoskoro, v roku 2024, budeme mať karty v rukách my,“ uviedol Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Trumpa v utorok 2. augusta obvinili v rámci vyšetrovania jeho snáh o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020.

V obžalobe predloženej osobitným vyšetrovateľom Jackom Smithom je Trump obvinený v štyroch bodoch. Obžaloba zahŕňa obvinenie zo sprisahania s cieľom vykonať podvod voči Spojeným štátom či z bránenia úradného výkonu – zasadnutia amerického Kongresu 6. januára 2021, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo Bidena vo voľbách. V tento deň vtrhli Trumpovi podporovatelia do budovy Kapitolu.

„Cieľom sprisahania bolo zvrátiť legitímne výsledky prezidentských volieb z roku 2020 vedomým tvrdením o volebnom podvode,“ uvádza sa v obžalobe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet