Na hlavný obsah

Ukrajinská tajná služba sa prihlásila k útoku na ruský tanker

Jej šéf považuje takéto útoky za legitímne.

Ukrajinská tajná služba sa prihlásila k útoku na ruský tanker
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za útokom dronom na ruský tanker v Kerčskom prielive je Ukrajina, informuje agentúra AFP, ktorá sa odvolala na zdroje z prostredia ukrajinských bezpečnostných služieb.

Tanker zasiahol ukrajinský námorný dron v noci na sobotu (5. 8.) približne 30 námorných míľ od Kerčského prielivu. V dôsledku toho dočasne zastavili dopravu na strategickom Krymskom moste spájajúcom anektovaný polostrov Krym s Ruskom.

„V noci Bezpečnostná služba Ukrajiny odpálila veľký ropný tanker SIG patriaci Ruskej federácii, ktorý prevážal palivo pre ruských vojakov. „Úspešná špeciálna operácia“, na ktorej sa podieľal námorný dron s výbušninami, prebehla v spolupráci s ukrajinským námorníctvom v ukrajinských teritoriálnych vodách.

Zdroj zároveň podľa AFP označil plavidlo za „jedno z najmocnejších ropných tankerov Ruskej federácie“. „Bol dobre naložený palivom, takže ohňostroj bolo vidieť zďaleka,“ dodal.

Denník The Moscow Times identifikoval plavidlo ako tanker SIG. Vzťahujú sa naň americké sankcie za dodávku leteckého paliva ruským silám v Sýrii, podporujúcim prezidenta Bašára Asada. Útok si podľa ruských zdrojov nevyžiadal žiadne obete na životoch ani únik paliva do mora.

Útoky sú legitímne, tvrdí šéf SBU

Šéf SBU Vasyl Maluk v sobotu zároveň vyhlásil, že nedávne útoky na ruské lode a Krymský (Kerčský) most spájajúci okupovaný Krymský polostrov s Ruskom sú „legitímne“, píše agentúra DPA.

Maľuk na platforme Telegram napísal, že išlo o „absolútne logický a efektívny krok“ proti nepriateľovi.

„Takéto špeciálne operácie sa vykonávajú v ukrajinských teritoriálnych vodách a sú dokonale legitímne,“ uviedol riaditeľ SBU s tým, že Rusko musí „odísť z teritoriálnych vôd Ukrajiny i z našej krajiny“. „Čím skôr to urobia, tým lepšie bude pre nich. Pretože my nepriateľa v tejto vojne kompletne porazíme,“ upozornil Maľuk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet