Na hlavný obsah

Ukrajinský minister športu Gutcajt nevylučuje, že Rusi nepôjdu na OH

Verí, že MOV nedovolí agresorom zúčastniť sa na hrách.

Ukrajinský minister športu Gutcajt nevylučuje, že Rusi nepôjdu na OH
Ilustračná snímka olympijských kruhov. Foto: RTVS

Ukrajinský minister športu Vadim Gutcajt nevylučuje, že Rusi urobia ‚gesto dobrej vôle‘ a nepôjdu na budúcoročné OH v Paríži. Uviedol to v rozhovore pre agentúru AFP.

Gutcajt zdôraznil, že ak Medzinárodný olympijský výbor (MOV) povolí Rusom a Bielorusom súťažiť v Paríži ako neutrálnym športovcom, Ukrajina bude OH bojkotovať. Zároveň si myslí, že sa k nim pridajú aj ďalšie krajiny:

„Verím, že MOV to agresorom nedovolí. Loptička je teraz na strane MOV a medzinárodných športových federácií. Verím, že budú naďalej stáť na správnej strane histórie a zabránia agresorom zúčastniť sa na hrách. Nevylučujem však ani to, že Rusi povedia, že na olympiádu nepôjdu,“ povedal Gutcajt.

Pobaltské štáty a Poľsko boli najhlasnejšími krajinami, ktoré pohrozili, že budú nasledovať Ukrajinu, ak sa tá rozhodne bojkotovať OH 2024.

Od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 uvalil MOV na Moskvu a jej spojenca Minsk športové sankcie, pripomenula AFP. Začiatkom tohto roka odporučil, aby ruskí a bieloruskí športovci mohli súťažiť ako jednotlivci v kvalifikačných podujatiach OH pod neutrálnou vlajkou.

Rozhodnutie vyvolalo protesty zo strany ukrajinskej vlády aj ich športovcov. Následkom toho Ukrajina zakázala svojim športovcom štartovať na medzinárodných podujatiach, na ktorých boli Rusi a Bielorusi, výnimkou bol tenis. Minulý mesiac však ukrajinská vláda príslušný dekrét zmenila a povolila svojim športovcom súťažiť na podujatiach, kde sa predstavili aj Rusi a Bielorusi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport