Na hlavný obsah

V Kľačne sa pohybuje niekoľko medveďov. Ľuďom chodia do záhrad, stretávajú ich aj po ceste do práce

Nepomáha ani plašenie.

V Kľačne sa pohybuje niekoľko medveďov. Ľuďom chodia do záhrad, stretávajú ich aj po ceste do práce
Muž ukazuje na mobilnom telefóne medveďov, ako prechádzajú cez cestu. Foto: RTVS

Niekoľko medveďov sa každý deň pohybuje po obci Kľačno v prievidzskom okrese. Ich počet je ťažké určiť, ale môže ich byť šesť alebo až osem. Chodia do záhrad, ničia včelíny a ľudia ich pravidelne stretávajú aj ráno po ceste do práce. Nepomáha ani plašenie zásahovým tímom.

Priamo v obci Kľačno pri Prievidzi už zrejme každý obyvateľ videl medveďa. Stretnutia človeka so šelmou sú tu na dennom poriadku. „Minulú noc tu bol tiež. Spravil nám škodu. Kukuricu nám polámal a zožral. Preskočil dvojmetrový plot a tak vnikol dnu,“ priblížil obyvateľ obce Kľačno Albín Červeň.

„Išla som zavrieť vonkajšie dvere a zamknúť, ako už na noc a popozerám a vidím, že sa v kompostéri kŕmi medvedík. A potom pozriem do tej trávy a tam ešte boli dvaja. Večer už nevychádzam,“ uviedla obyvateľka Kľačna Viera Ertelová.

Z tohto týždňa pochádzajú aj dve videá. Na jednom medvedica s dvomi odrastenými mláďatami zastavila premávku tesne pred obcou. Rodinku zachytila kamera priamo na ulici medzi rodinnými domami.

„Minimálne dve medvedice s mladými sa pohybujú po obci. Či je to jedna časť, my to voláme horný koniec, tam je jedna medvedica s dvoma mladými. V strede je druhá medvedica a dokonca na dolnom konci chodia do včelínov. Myslím si, že je to ďalšia medvedica,“ povedal starosta Kľačna Jozef Ďuriš.

Medveďom v Kľačne sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Nepomohol ani odstrel

Ešte v júni zásahový tím zastrelil jedného medveďa, ktorý zabil niekoľko jahniat. Ani to však situáciu nevyriešilo

„Zásahový tím pre medveďa hnedého hliadkuje v obci Kľačno na dennej báze. Aj do stredajšieho (23. 8.) rána kolegovia medvede približujúce sa k dedine plašili. Zásahový tím aktuálne zvažuje ďalší postup. Každá lokalita s výskytom medveďa hnedého potrebuje nastavenie individuálneho riešenia. V nevyhnutných prípadoch je možné odstránenie problémových jedincov,“ uviedla hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

Podľa štátnej ochrany prírody je hlavným dôvodom prečo medvede vstupujú do obce, dozrievanie ovocných stromov, najmä jabloní. V Kľačne sa nachádza niekoľko neudržiavaných sadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny