Na hlavný obsah

V Tulčíku a okolitých obciach sa nevzdávajú a naďalej sa snažia o výstavbu vodovodu

Obyvatelia spísali petíciu.

V Tulčíku a okolitých obciach sa nevzdávajú a naďalej sa snažia o výstavbu vodovodu
Ilustračná snímka vodovodu. Foto: RTVS

V Tulčíku a okolitých obciach v prešovskom okrese sa nevzdávajú a naďalej sa snažia o výstavbu vodovodu. Vodárenská spoločnosť síce získala na projekt peniaze z eurofondov, no do konca roka ich nestihne použiť. Obyvatelia preto spísali petíciu a od rezortu investícií chcú dostať výnimku.

Vladimír Greif bol kedysi starostom obce Tulčík. O vodovod sa snažili už pred vyše dvadsiatimi rokmi. Dosiahli len to, že majú vodojem. „Za tie roky ničnerobenia už sme mohli vlastne mať dávno vodovod za sebou,“ povedal bývalý starosta Greif.

„Je to taký paradox, máme vodu desať metrov od domu a pritom vodu nemáme,“ uviedol súčasný starosta obce Tulčík Peter Kopčák.

Vodárenská spoločnosť síce napokon získala na projekt financie z eurofondov, no podľa rezortu investícií, kontrola zistila v súťaži chyby. Spoločnosti dala za pravdu až rada Úradu pre verejné obstarávanie. Projekt však už do konca roka, dokedy sa peniaze môžu použiť, nestihne urobiť. Obyvateľov to sklamalo.

Téme sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

Pripojiť sa mali aj susedné obce

V rámci projektu sa mali na vodovod pripojiť aj susedné obce. Sklamaní sú aj v Podhoranoch „Tie štyri dotknuté obce, čo sa nás týka ten tulčícko-terniansky skupinový vodovod, v ničom nepochybili. Bohužiaľ, kvôli nejakým prieťahom, 3 600 ľudí nebude mať kvôli tomu vodu,“ priblížil starosta obce Podhorany Štefan Dadej.

Od rezortu investícií žiadajú výnimku, aby peniaze na projekt mohli použiť aj v budúcom roku. Rezort reaguje, že termín posunúť nemôže. O peniaze sa môžu uchádzať v ďalšom programovom období. Na vodovody a kanalizácie bude k dispozícii 668 miliónov eur.

„Ministerstvo sa snaží vyjsť v ústrety všetkým záujemcom o financovanie projektov z eurofondov. Musíme sa však pohybovať v zákonných a legislatívou nastavených medziach,“ uviedlo ministerstvo investícií.

Obce to však za riešenie nepovažujú. Hovoria, že čakali už dosť dlho. „My nemáme žiadnu záruku, že v ďalšom období bude s nami nakladané inak ako doteraz,“ uviedol starosta Kopčák. Spisujú preto petíciu, ministerstvu ju doručia v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny